Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κιβωτό του Κόσμου;

Την αντίδραση του προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκάλεσαν δημοσιεύματα που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ΜΚΟ είχε έσοδα περίπου 5.000.000 ευρώ τον χρόνο, από τα οποία το πλεόνασμα ήταν 500.000-1.000.000 ευρώ.

Μετά από τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ακολούθησαν νέες που αφορούν την διαχείριση των χρηματικών ποσών, των χορηγήσεων και των δωρεών που λάμβανε η οργάνωση.

Αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Βουρλιώτη, ο οποίος διέταξε εντολή να συγκεντρωθούν όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού.

Η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα προχωρήσει σε οικονομικό έλεγχο της ΜΚΟ, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων αδικημάτων όπως η απάτη και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έγγραφο «καίει» τον πατέρα Αντώνιο που δήλωνε ανήξερος για τις καταγγελίες

Εξοργισμένος και αγανακτισμένος δήλωνε πριν μερικές ημέρες ο πατήρ Αντώνιος, όταν βγήκαν στο φως οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό, βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές.

Ο ίδιος δήλωνε ότι έπεφτε από τα σύννεφα, ότι πρώτη φορά άκουγε κάτι τέτοιο και ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί κάποιον που θα έκανε τέτοια καταγγελία: «Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Δεν πηγαίνει το μυαλό μου σε κάποιον. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα» δήλωνε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ένα έγγραφο-ντοκουμέντο «καίει» τον ιδρυτή της ΜΚΟ, καθώς πρόκειται για επιστολή που εστάλη στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» και ενημέρωνε για περιστατικά κακοποίησης.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Αταίριαστοι» ήταν 12 Αυγούστου όταν την συγκεκριμένη επιστολή υπέγραψαν και απέστειλαν στον διευθυντή οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο. Οι εργαζόμενοι ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο στη δομή και καλούσαν τον γενικό διευθυντή να διερευνήσει άμεσα το περιστατικό. Επιπλέον, καλούσαν τον διευθυντή να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο προκειμένου να απομακρυνθεί ο υπάλληλος από την δομή.

Είναι δυνατόν ο ίδιος να μην είχε ενημερωθεί για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό;

 «Πουλούσαν τα τρόφιμα και τα ρούχα από τις δωρεές» – Καταγγελία-«φωτιά»

Μια νέα καταγγελία που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή «Super Κατερίνα», κάνει λόγο για απαράδεκτη εκμετάλλευση των δωρεών που γίνονταν στην ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας καταγγέλλει ότι πολλά από τα πράγματα που έφταναν στη δομή, τα εκμεταλλεύονταν για να βάλουν χρήματα στην τσέπη τους. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ρούχα, πράγματα και τρόφιμα που χαρίζονταν για τα παιδιά, κατέληγαν προς… πώληση.

«Εκείνες τις ημέρες είχε ξεκινήσει μία δομή σε ένα καφενείο, είχε ανοίξει ένα σαν εστιατόριο και μάζευε παιδιά από την Αλβανία που είχαν πρόβλημα τότε. Τον βοηθούσαν κάποιες κυρίες που ερχόντουσαν στην εκκλησία. Πάντα αλλοδαπούς προσέγγιζε αλλά και Ελληνόπουλα που πάντα τα διάλεγε. Προσπαθούσε να ταΐσει κάποια παιδιά. Μετά εξαφανίστηκε από τη γειτονιά, κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα. Οι γείτονες τον βοηθούσαν πάντα. Τον βοηθούσαν με τρόφιμα που ακουγόταν ότι κάποιοι από τη δομή τα πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ. Τενεκέ με λάδι 15 ευρώ…»δήλωσε ο μάρτυρας στην εκπομπή και συνέχισε:

«Όσον αφορά στα ρούχα απαιτούσε να είναι με ταμπελάκι για να τα διαθέσει στη λαϊκή ή στο Κερατσίνι. Δεν ξέρω πόσο τα πουλούσε. Έχουν βρεθεί ρούχα από μαγαζιά, από ανθρώπους που μας τα λένε, ότι βρήκαν τα ρούχα που έδωσαν στο Μοναστηράκι. Μπορεί να ήθελε να εξασφαλίσει χρήματα ή να τα οικειοποιηθεί. Γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή υπήρχε μεγάλη χλιδή».

«Με κοπανούσαν στον τοίχο»

Στην εκπομπή μίλησε και ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος έμεινε στη δομή για τρία χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 10 ετών. Ο νεαρός κατήγγειλε άγριους ξυλοδαρμούς και τιμωρίες:

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε και συνέχισε:

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, ο πατέρας Αντώνιος είχε γνώση για όσα συνέβαιναν: «Τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρονών» είπε ο 18χρονος, ο οποίος συνέχισε την σοκαριστική μαρτυρία του:

«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα, μου έλεγαν μ@@@@@ και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Επταμελές το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού» – Πρόεδρος η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Ανακοινώθηκε κι επίσημα το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου», η θητεία του  οποίου θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Νέα πρόεδρος του ΔΣ είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου (Πρόεδρος της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί»), ενώ θα συμμετέχουν ακόμα οι:

Ιωάννης Τέντες (τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), Ιωάννης Παπαδάτος (παιδίατρος και πρώην διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων), Γιώργος Πρωτόπαππας (γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS), Έρρικα Οικονόμου (ψυχολόγος), Ανδρέας Ζομπανάκης (οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά») και Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης (δικηγόρος, διευθυντής του Γραφείου της Δόμνας Μιχαηλίδου).

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε, αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί), που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία», πρόσθεσε.

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:

    Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου,
    Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
    Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
    Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
    Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
    Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
    Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


«Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Το… περίφημο διοικητικό συμβούλιο που «ξηλώθηκε»

Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μία κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της Μ.Κ.Ο.. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο με την σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, Σταματία Γεωργαντή, να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση.

 Ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30/06/2006. Αυτός ο πρώην τρόφιμος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.

Ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ. είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της Μ.Κ.Ο., στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.

Γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο., είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμος της και υπεύθυνος επικοινωνίας, επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».

newsbreak.gr

Από το Blogger.