Τσουνάμι αποκαλύψεων για υποκλοπές και σκοτεινούς μηχανισμούς - Τριγμοί στην κυβέρνηση

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, που καθίσταται πλέον μείζον πολιτικό ζήτημα με διπλωματικές, οικονομικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενισχύουν τις υποψίες ότι πέρα από την ΕΥΠ και από πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, λειτουργούσαν σκοτεινά “παράκεντρα” που συντόνιζαν τις παράνομες δραστηριότητες προς εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων και επιχειρηματικών επιδιώξεων.

Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα επισημαίνουν μάλιστα ότι ακόμη και θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής βρίσκονταν στο “πεδίο ενδιαφέροντος” των μηχανισμών που έστησαν σταδιακά το δίκτυο υποκλοπών και κατεύθυναν τις παρακολουθήσεις.

Οι εξελίξεις φέρνουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που προσπαθούν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, ενώ τα στοιχεία δείχνουν διασύνδεση συνεργατών του κ. Μητσοτάκη με πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έλευση, εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator.

Η κυβέρνηση φαίνεται φαίνεται ότι χάνει παραδοσιακούς συμμάχους-υποστηρικτές από τον χώρο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των media, οι οποίοι διαπιστώνουν τώρα ότι έγιναν και οι ίδιοι στόχος του Predator, προς εξυπηρέστηση πολιτικών σχεδιασμών ή/και αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, τη σκυτάλη έχουν πάρει τα media του συγκροτήματος Μαρινάκη, ενώ οι υποκλοπές γίνονται κεντρικό θέμα σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια – ακόμη και στην ΕΡΤ – εξαιρουμένου του Σκάι.

Δυσφορία υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ, όπου βλέπουν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει τεράστιο πολιτικό - και ενδεχομένως εκλογικό - κόστος για το κόμμα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να οργανώσει γραμμή άμυνας, προκειμένου να προστατεύσει πρωτίστως τον πρωθυπουργό, αποδομώντας τις κατηγορίες που εκτοξεύονται σε βάρος του για εμπλοκή στην υπόθεση.

Οργανώνουν άμυνα

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, με εσωτερικό non paper η Νέα Δημοκρατία υπαγορεύει στα στελέχη της να στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα των υποκλοπών κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο για νομοθετική απαγόρευση της διάθεσης-πώλησης, εγκατάστασης και λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα.

Θα είναι όμως δύσκολο να βρει απαντήσεις στο νέο τσουνάμι αποκαλύψεων και στοιχείων που παρουσιάζουν σήμερα οι εφημερίδες «Βήμα», «Εστία», «Εφημερίδα των Συντακτών» και “Documento”.

Ερευνα της «Εφ. Συν.»  και της ομάδας δημοσιογράφων Reporters United φέρνει στο φως της δημοσιότητας πώς στήθηκε ο ιστός μεταξύ της κυβέρνησης και του Γιάννη Λαβράνου, επιχειρηματία ο οποίος συνδέεται με τον απομακρυθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και είναι κουμπάρος του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

"Παραμάγαζο" στην ΕΥΠ

Στοιχεία για την εγκατάσταση-λειτουργία του Predator στην Ελλάδα και για τη λειτουργία “παράκεντρου” που  συντόνιζε τις παρακολουθήσεις, φέρνει το φως δημοσιογραφική έρευνα της  εφημερίδας «Βήμα», που επιβεβαιώνει επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” ότι παρακολουθούνταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο ρεπορτάζ του “Βήματος” αναφέρεται ότι το Predator ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, αφού ενημερώθηκε ο τότε Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Στη συνέχεια ξεκίνησε «ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του Predator και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω "παράκεντρο"».

Το “Βήμα” αναφέρει επίσης ότι ο Ισραηλινός Σαχάκ Αβνί που εκπροσωπούσε την κατασκευάστρια εταιρεία του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» είχε συναντήσεις από το 2020 με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο. Στο ίδιο γραφείο έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι από κρίσιμες μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλων πολιτικών προσώπων, που φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν την ΕΥΠ για να στήσουν δίκτυο υποκλοπών το οποίο εξυπηρετούσε ποικίλες πολιτικές σκοπιμότητες και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα σύστημα τοποθέτησης «φίλων», «κουμπάρων» κ.λπ. σε καίρια πόστα, οι οποίοι διευκόλυναν αμφιλεγόμενες συναλλαγές.

Είναι ίσως ενδεικτικό ότι πολιτικά πρόσωπα σε πόστα αιχμής, που ανήκαν σε αυτό το σύστημα γνωριμιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των παρακολουθούμενων από το λογισμικό Predator.

"Κρυφάκουγαν" και τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια

Αντίθετα, το "παράκεντρο" που είχε στηθεί παρακολουθούσε και  τον ΥΠΕΞ, όπως υποστηρίζει το "Βήμα", επιβεβαιώνοντας το "Documento". Η εφημερίδα του συγκροτήματος Μαρινάκη αναφέρει ότι το κινητό τηλέφωνο του υπουργού Εξωτερικών παγιδεύτηκε πριν από ένα χρόνο μέσω ύποπτου SMS.

Το,γεγονός ότι παρακολουθούνταν ο υπουργός Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές ξένες πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα, καθώς και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο λογισμικό μπορούσε να καταγράφει και να αναμεταδίδει όχι μόνον τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και μυστικές συνομιλίες που γίνονταν μέσα σε γραφεία
Ενδέχεται λοιπόν να έχουν υποκλαπεί συνομιλίες και συζητήσεις με πολλούς σημαίνοντες πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο, τους οποίους συνάντησε ο  κ. Δένδιας το τελευταίο 12μηνο.

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.