Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την Κιβωτό μετά το «ξήλωμα» της διοίκησης

Με νέους κανόνες και με ένα πέπλο προστασίας στα ήδη ταλαιπωρημένα παιδιά που διαβούν στους χώρους της, θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Κιβωτός του Κόσμου, που έχει έρθει στο προσκήνιο με αποκαλύψεις φρίκης και καταγγελίες σοκ, καθώς και με αρνητικούς πρωταγωνιστές εκείνους που την διοικούσαν.

Την ώρα λοιπόν που οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές διερευνούν τουλάχιστον 10 καταγγελίες εναντίον τουλάχιστον 4 προσώπων μεταξύ των οποίων και του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, η κυβέρνηση αποφάσισε να «ξηλώσει» την τωρινή διοίκηση προκειμένου να γίνει ένα restart στη λειτουργία της δομής και να αποκατασταθεί η τουλάχιστον τρωθείσα εμπιστοσύνη των παιδιών αλλά και των πολιτών στο έργο και την αποστολή που έχουν αυτού του είδους οι ΜΚΟ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς και υπηρεσιακούς παράγοντες με εμπειρία.

Ο ρόλος του θα είναι μεταβατικός έως ότου η Κιβωτός του Κόσμου αποκτήσει ένα νέο σταθερό και πάνω από όλα «καθαρό» διοικητικό συμβούλιο.

Το μεταβατικό ΔΣ της Κιβωτού θα αντικαταστήσει άμεσα το σημερινό επταμελές σχήμα, στο οποίο πρόεδρος είναι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή σύζυγος του ιδρυτή της δομής Πατέρα Αντώνιου.

Η θητεία του προσωρινού ΔΣ θα μπορεί να διαρκέσει έως ένα έτος και η αποστολή του μετά τα όσα φρικτά έχουν καταγγελθεί είναι να μην διασαλευθεί η λειτουργία των παραρτημάτων της Κιβωτού σε πολλές πόλεις της χώρας αλλά και να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας για τα παιδιά που ζουν σε αυτά – αν τελικά ποτέ υπήρξε.

Το πλαίσιο της νέας λειτουργίας μπήκε το πρωί της Δευτέρας σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Αφού παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας για τα ήδη βασανισμένα παιδιά, να επανέλθει και το αίσθημα ασφάλειας στους γονείς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανατροφή τους, να φροντίσει το κράτος στα παιδιά αυτά να παρέχεται το αυτονόητο αγαθό της παιδείας και της στέγασης και να μην χρησιμοποιούνται ως εργάτες ή υποχείρια από κανέναν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει τιμωρία των ενόχων αλλά και ουσιαστική περίθαλψη των θυμάτων και να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΜΚΟ σε βάθος χρόνου καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (85% - 90%) προερχόταν από χορηγίες και δωρεές. Το κράτος συνεισέφερε ελάχιστα μέσω της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται για οικονομική στήριξη αυτού του είδους οι δομές. Πληροφορίες που βλέπουν ο φως της δημοσιότητας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί κακοδιαχείριση στην Κιβωτό καθώς τα χρήματα που εισέρρεαν στα ταμεία της ήταν πολλά και είναι αμφίβολο αν θα συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.

Από την κυβέρνηση οι στόχοι που τέθηκαν είναι να μην αποθαρρυνθούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, να μην δαιμονοποιηθούν οι δομές, να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό οι δομές, να είναι διαρκής ο έλεγχος και όχι επιφανειακός.

Υπενθυμίζεται ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών προβλέπει τη θέσπιση ποινικού μητρώου για τους εργαζόμενους στις δομές και την πρόβλεψη αυστηρών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε: «Θα κινηθούμε γρήγορα, έχοντας ως βασική έννοια να μην καταρρεύσει η δομή, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες».

Παράλληλα, η κυβέρνηση στόχο έχει την αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, προχωρώντας σε τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που είναι οι εξής:

-μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.

-θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.

-διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου, τα 50 έτη.

 vradini.gr

Από το Blogger.