Κιβωτός του κόσμου: Ποιά πρόσωπα «κλειδώνουν» για την προσωρινή διοίκηση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου, ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης να αντικατασταθεί το διοικητικό συμβούλιο, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, η οποία ήταν και η πρόεδρος της «Κιβωτού» παύθηκε από τη θέση της και πλέον η κυβέρνηση δρομολογεί την αντικατάσταση με προσωρινή διοίκηση έως ότου εκλεγεί νέα μόνιμη διοίκηση.

Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε όσα προβλέπει σχετική διάταξη, η οποία επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αντικαθιστά προσωρινά τα όργανα της διοίκησης σε «προνοιακές δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, όταν διαπιστώνεται σοβαρή παραβίαση των διατάξεων του καταστατικού τους, η οποία υποβαθμίζει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία τους».

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη νέα διοίκηση θα τοποθετηθούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, ενώ στόχος παραμένει να μην επηρεαστούν οι δωρεές που προορίζονται για τη διαβίωση των παιδιών στα παραρτήματά της.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα με παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός εστίας για διάφορους λόγους. Χρειάζεται πλήρης διερεύνηση και όχι βιαστικά συμπεράσματα. Η ΕΛΑΣ συνδράμει τις δικαστικές αρχές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στη «σκιά» των σοκαριστικών καταγγελιών.


«Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό και να έχουν την μέγιστη δυνατή προστασία.


Μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε μια διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ακόμα ότι όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις έννοιες του δικαίου και της λογικής. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην αποιδρυματοποίηση και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Για το σκοπό αυτό ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες γι' αυτά οικογένειες. Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής η κυβέρνηση προχώρησε σε τρεις αλλαγές.

Α) στην μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη του στο εθνικό μητρώο υποψηφίων γονέων.

Β) στην θέσπιση του επιδόματος αναδοχής ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες από 325 έως και 1200 € τον μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.

Γ) στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι από 30 έως 60 ετών που ήταν πλέον είναι από 25 έως 75 έτη με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και το αναδόχου τα 50 έτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Με βάση την διάταξη που ψηφίσαμε το 2022 θα προχωρήσουμε στην άμεση αντικατάσταση της διοίκησης γιατί ναι μεν η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη αλλά πρέπει να δει κανείς πως θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής. Λειτουργούσε στο μεγαλύτερο ποσοστό με χορηγίες ιδιωτών και οφείλει η κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει την λειτουργία της δομής».

 vradini.gr

Από το Blogger.