Η «θωράκιση» των παιδιών και της δομής της Κιβωτού επί τάπητος στο Μαξίμου

Άλλη μια υπόθεση με καταγγελίες για σεξουαλικές και όχι μόνο κακοποιήσεις παιδιών έχει δει τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας με τα όσα καταγγέλλονται να είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά και με αρνητικό πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο του κλήρου.

Η υπόθεση έχει πάρει την οδό της δικαιοσύνης αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν καθώς έχουμε να κάνουμε με μια δομή που φιλοξενούσε ανήλικα παιδιά, που είχε την στήριξη της πολιτείας και για την οποία εξέδωσε μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Για τον λόγο αυτό σήμερα, Δευτέρα στις 09.30 συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη για να αναζητηθούν λύσεις έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής αλλά και πρωτίστως να απλωθεί ένα πέπλο προστασίας στα παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Την κατάσταση θα αναλύσει στον πρωθυπουργό η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και θα αναζητηθούν άμεσες και όχι προσωρινές λύσεις για τους ανηλίκους που είχαν την δομή σαν σπίτι τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως οι καταγγελίες ζητήθηκε να διερευνηθούν όλα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τονίζουν επίσης ότι δεν θα διακοπεί η χρηματοδότηση της δομής και δεν θα διακοπεί η λειτουργία της. Ωστόσο, θα πρέπει να μπουν νέοι κανόνες και να ανατεθεί η διοίκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον πατέρα Αντώνιο σε ένα πρόσωπο το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη κυρίως στα παιδιά. Έτσι, αναμένεται να αλλάξει προσωρινά η διοίκηση της δομής και να οριστεί και ειδικός επόπτης. Επίσης, αναμένεται να ελεγχθούν διεξοδικά όλες οι ΜΚΟ σαν την Κιβωτό που φιλοξενούν παιδιά και αν διαπιστωθούν παραβατικές συμπεριφορές ο πέλεκυς θα είναι βαρύς.

Να σημειωθεί ότι ο φάκελος με τις καταγγελίες - φωτιά για την «Κιβωτό του Κόσμου» βρίσκεται πλέον στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανατεθεί σε εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος και θα συνεχίσει την έρευνα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το κράτος ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει θέσει ως στόχο την αποιδρυματοποίηση των παιδιών δίνοντας κίνητρα σε οικογένειες αναδόχους για παιδιά, έτσι ώστε να μένουν, όσο το δυνατόν λιγότερο, μέσα στα Ιδρύματα και να ενσωματώνονται σε πιο κανονικές κοινωνικές συνθήκες αλλά το ζήτημα σαφώς και δεν είναι μόνο οικονομικό.

Η σκληρή δήλωση Ιερώνυμου

Άμεση ήταν και η αντίδραση της εκκλησίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να παίρνει θέση για όσα καταγγέλλονται και να λαμβάνει μέτρα σε βάρος του κληρικού μιλώντας με σκληρή γλώσσα και μάλιστα ανακοινώνοντας ότι η εκκλησία θα κάνει την δική της έρευνα. Δήλωσε μάλιστα στην διάθεση των αρχών προκειμένου να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτεία και εκκλησία εμφανίζονται αποφασισμένες να μην αφήσουν την υπόθεση αυτή να λιμνάσει ή να αφεθεί στην τύχη της όταν στραφούν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

Η στροφή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην κοινωνία και στα πραγματικά προβλήματα ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «χρησιμοποιήσει» τα social media για να μιλήσει στους πολίτες και να κάνει έναν μίνι απολογισμό όλων όσων έγιναν την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να χάθηκαν στον ορυμαγδό της επικαιρότητας.

Μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook ο πρωθυπουργός, μοιράστηκε με τους πολίτες τα πεπραγμένα της περασμένης εβδομάδας απαριθμώντας 17 κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στόχος, όπως λένε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου είναι όσο οδεύουμε στις εκλογές οι πολίτες να γίνονται κοινωνοί του κυβερνητικού έργου και να μην χάνεται μέσα σε τόνους λάσπης από την αξιωματική αντιπολίτευση που στόχο έχουν να τους αποπροσανατολίσουν από τα σημαντικά χωρίς να υποβαθμίζουν παράλληλα την σπουδαιότητα να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του ήταν:

- η νομοθέτηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022) για ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

- η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

- η αύξηση των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24.

- η επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

- η επέκταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων και για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

- η διάταξη για την αξιοποίηση -πρώτη φορά στην Ελλάδα- της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής panic button από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους.

- η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ. 

 vradini.gr

Από το Blogger.