Συνεχείς οι εξελίξεις για την «Κιβωτό»: «Γροθιά» στο στομάχι οι καταγγελίες

Τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου και τους υπευθύνους της, είναι ραγδαίες. Η ΜΚΟ βρίσκεται στο προσκήνιο για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε δομές της, με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες να είναι συνεχείς. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ο ιδρυτής πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα οικονομικά της «Κιβωτού», καθώς η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα διεξάγει έρευνα και αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων. 

Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες ατόμων που έχουν φιλοξενηθεί σε κάποια δομή της ΜΚΟ στο παρελθόν, είναι σοβαρότατες και «γεννούν» πολλά ερωτήματα για τους υπευθύνους. Έτσι, οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών είναι εντατικές.

Τα επόμενα βήματα της εισαγγελίας

Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.

Ο μάρτυρας, που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Σοκάρει πρώην εθελόντρια - Κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγκώνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα  μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».

Οι μαρτυρίες των παιδιών

Την ίδια ώρα, στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

«Κάποιος άμα έτρωγε "συνέπεια" ή "τιμωρία", του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.

Φιλοξενούμενη καταγγέλλει ότι την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση

Μία 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της ΜΚΟ κατήγγειλε ότι της φέρθηκαν με πολύ σκληρό τρόπο όταν έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση.

Όπως είπε η ίδια, ήταν 17 χρονών όταν ακόμη φιλοξενούταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού», έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. «Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν…το πάλεψα μόνη μου» είπε η πρώην τρόφιμος στο MEGA.

Όπως ανέφερε, της εξηγούσαν πως πρόκειται για μια «κακιά πράξη» και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» πρόσθεσε.

Όταν η 20χρονη έγινε 18 ετών, όπως λέει δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη.

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα βρέθηκε για πρώτη φορά στη δομή στα 9 της χρόνια μαζί με τα τρία αδέρφια της. «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια – τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δήλωσε.

«Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μη γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει και ξυλοδαρμό

Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.

«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Ένα βράδυ η κοπέλα μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» αναφέρει.

Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της. Ωστόσο, εκείνη επέμεινε στην απόφασή της και προκειμένου να προχωρήσει στην άμβλωση παρενέβη η Εισαγγελία καθώς δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμη.

«Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.

Η κοπέλα καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με έναν από τα αδέρφια της, δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπληρώνει.

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου και άλλων

Έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για την «Κιβωτό του Κόσμου», που βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες για κακουργήματα εντός των δομών της. Η Αρχή βάζει στο «μικροσκόπιο» τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού.

Την έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής, ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης με αφορμή τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορά την προσπάθεια των αρχών να εντοπίσουν τυχόν πλουτισμό των μελών της οργάνωσης σε βάρος της. Αν δηλαδή χρήματα που δίδονταν από δωρεές για την βοήθεια των παιδιών και γενικότερα για την βοήθεια των παιδιών που φιλοξενούνταν, κατέληγαν (μέρος αυτών) στις τσέπες των προσώπων αυτών.

Για αυτό το λόγο αναμένεται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν τα κτηματολόγια των υπευθύνων, ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν καταθέσεις ή ακίνητα έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και όχι με χρήματα που προορίζονταν για άλλους σκοπούς.

Όπως γράφει το dikastiko.gr, σε μια τέτοια περίπτωση (εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο) θα πρόκειται για αδικήματα (π.χ υπεξαίρεση) σε βάρος της Κιβωτού από πρόσωπα που είχαν επιφορτιστεί με την προάσπιση των συμφερόντων της και κυρίως των σκοπών της. Απλώς γιατί τα χρήματα αυτά – των δωρητών- προορίζονταν για την βοήθεια των παιδιών και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού της Κιβωτού.

 

Σφίγγει ο κλοιός

Σφίγγει ο κλοιός τις τελευταίες ώρες γύρω από την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Στο «κάδρο» των κατηγορουμένων βρίσκονται ο ιδρυτής της ΜΚΟ, πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, καθώς και υπάλληλοι.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγγελιών και μαρτυριών από παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί σε κάποια από τις δομές, με τα όσα έχουν υποστηρίξει να συμπεριλαμβάνουν κακοποιητικές συμπεριφορές, καταναγκαστική εργασία αλλά και ασέλγεια. Σε πολλές από τις καταγγελίες/μαρτυρίες υπάρχει ένα κοινό: η μέθοδος της τιμωρίας στις δομές της «Κιβωτού».

Αρκετοί από όσους έχουν βρει το θάρρος και έχουν καταγγείλει τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στις δομές έχουν αναφερθεί σε πολύωρες «απομονώσεις» σε δωμάτια ή άρνηση για παροχή τροφής ή νερού.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις πιο πρόσφατες καταγγελίες, κατά την οποία μία νεαρή κοπέλα -η οποία φιλοξενήθηκε στην Κιβωτό για 10 χρόνια, από τα 8 έως τα 18 της χρόνια- δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μιλάμε μόνο για τον πατέρα Αντώνιο, ενώ και η πρεσβυτέρα έχει σχέση με όλα αυτά. Ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε «εγώ δίνω τα πάντα για εσάς, δεν σέβεστε τίποτα. Εννοείται πως επέβαλε και τιμωρίες».

Στη συνέχεια, η κοπέλα που μίλησε με ψευδώνυμο τόνισε πως «αυτό που μου έχει μείνει είναι αυτά που έβλεπα στα άλλα παιδιά και πονούσα. Σε παιδιά 4-5 ετών, να τους πιέζουν να φάνε συγκεκριμένο φαγητό, χωρίς να τους προτείνουν κάτι άλλο, αυτά να κλαίνε, να το βάζουν στο στόμα και να το φτύνουν γιατί δεν μπορούν να το καταπιούν».

Η ίδια ανέφερε πως την είχαν απομονώσει για τέσσερις μήνες από την ομάδα παιδιών με την οποία ήταν πιο κοντά, γιατί της καταλόγιζαν ότι επηρεάζει άλλα παιδιά. Όταν η κοπέλα προσπάθησε να αντιδράσει, η διευθύντρια της δομής στην οποία διέμενε της είπε ότι «αν δεν αποδεχθώ τη συνέπεια θα πάμε σε χειρότερα πράγματα, δηλαδή θα σε διώξουμε».

«Έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο» προσθέτοντας ότι «εννοείται ότι τα ήξερε ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό».

Στο «μικροσκόπιο» και έγγραφο-ντοκουμέντο

Έγγραφο - ντοκουμέντο, που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, αποκαλύπτει ότι στην ΜΚΟ ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης εδώ και αρκετούς μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος δήλωνε ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

ethnos.gr

Από το Blogger.