Πυροβολισμός 16χρονου: Η κατάθεση του υπαλλήλου και η μοιραία απόδειξη

Την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων, όπου έβαλε καύσιμα ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsbomb.gr.

Ο υπάλληλος ανέφερε ότι «στη 1.00 περίπου σταμάτησε στο βενζινάδικο ένα αγροτικό με ένα άτομο μέσα και μου ζήτησε να του βάλω 20 ευρώ πετρέλαιο. Ο οδηγός ήταν ένας νεαρός, περίπου 20-25 μου φάνηκε, και νομίζω ήταν Ρομά. Εγώ ξεκίνησα να βάζω τα καύσιμα και το άτομο παρέμεινε στο όχημα και άλλαζε σταθμούς στο ραδιόφωνο.

Μόλις έβαλα το πετρέλαιο και έκλεισα το ντεπόζιτο, αυτός ξεκίνησε το αγροτικό και έφυγε από το βενζινάδικο.

Ο δρόμος που περνάει μπροστά από το βενζινάδικο, σε εκείνο το σημείο έχει διάζωμα στη μέση, οπότε αυτός πήγε αναγκαστικά με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, προς κέντρο. Εκείνη τη στιγμή εγώ, πιο πολύ μονολογώντας, είπα ότι έφυγε χωρίς να με πληρώσει και με άκουσαν κάποια αστυνομικοί που είχαν σταματήσει στο βενζινάδικο για να πάνε στην τουαλέτα. Με ρώτησαν τι έγινε και αν το συγκεκριμένο αγροτικό ήταν αυτό που έφυγε χωρίς να με πληρώσει και τους είπα ναι. Τότε οι αστυνομικοί, μόλις βγήκε και ο αστυνομικός από την τουαλέτα, ανέβηκαν στις μηχανές και ακολούθησαν το αγροτικό. Οι αστυνομικοί ήταν τέσσερις με δύο μηχανές. Το βενζινάδικο έχει και κάμερες που σίγουρα θα έχουν καταγράψει το περιστατικό».

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή απολογείται στον Ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Στο σημείο έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις ομάδων Ρομά από όλη τη Μακεδονία, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στην κατάθεση που έδωσε προανακριτικά ο κατηγορούμενος αστυνομικός αναφέρει:

«Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό. Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών (…)

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κινούμενοι στην Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα, προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό. Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων, το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη. Η πρώτη μοτοσικλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Όμως, όπως βλέπαμε ενώ προσεγγίζαμε, το αγροτικό αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία κάνανε και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση.

Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε. Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών (…)

Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές πριν τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή. Αναστροφή έκανε πιθανότατα, όπως είδαμε να γυρίζει το όχημα, τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επί τόπου το αυτοκίνητο γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια, με την μοτοσικλέτα των συναδέλφων μου. Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συναδέλφων μου τον είδε να πλησιάζει σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η 1η μοτοσικλέτα. Ο αστυφύλακας Α. τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού. Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι, πήγε με ταχύτητα να πέσει πάνω τους. Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσικλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά.

Με το που έγινε αυτό, το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία, αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στον δρόμο. Και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε, αλλά άμεσα ξαναπάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε για 3η φορά κατά των συναδέλφων μου που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση. Τη στιγμή εκείνη, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για 3η φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά.

Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μετά. Ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού».

newsbomb.gr


Από το Blogger.