Αγωνία μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: Τι θα γίνει τις επόμενες 48 ώρες – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Σε επιφυλακή η Εύβοια μετά τη χθεσινή, δυνατή σεισμική δόνηση που «κούνησε» για τα καλά, για άλλη μια φορά την περιοχή. Καταγράφηκαν τουλάχιστον 70 επιπλέον δονήσεις στην κεντρική Εύβοια, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή, με τον Ευθύμιο Λέκκα να εκτιμά ότι «πρέπει να είμαστε να επιφυλακή για αρκετές ημέρες ακόμη». 

 Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά είναι νωρίς για να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, μετά από 48 ώρες, ή και μέρες, θα μπορούν οι σεισμολόγοι να έχουν πιο σαφή στοιχεία. Πρόσθεσε ότι παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα Πέμπτη 29/12, το μεσημέρι η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Η δόνηση της τάξεως των 4,9 Ρίχτερ που έδωσε και μετασεισμούς των 3 Ρίχτερ, προκάλεσε την ανησυχία των σεισμολόγων αλλά και της Πολιτείας που συγκάλεσε τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου. Η σύγκλιση της Επιτροπής έγινε γιατί ο σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική είχε επίκεντρο αρκετά κοντά στις δυο πόλεις Ψαχνά και Χαλκίδα και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν άμεσα τα μέτρα των επόμενων ωρών και ημερών. Επίσης από το βράδυ της Τετάρτης, 28/12, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής καθώς και η Πολιτική Προστασία. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί ενώ -όπως είπε- υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, είναι ότι -σε αντίθεση με τους Ζάρακες- ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε μια περιοχή – Ψαχνά και Χαλκίδα – με πολύ κόσμο, γεγονός που κάνει πιο σύνθετο των επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όπως είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που κατά καιρούς δίνει μικρές δονήσεις, αλλά είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό. «Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα».

Στα αυτοκίνητα κοιμήθηκαν οι κάτοικοι

Μετά το «χτύπημα» των 4,9 Ρίχτερ, ο κόσμος πέρασε τη νύχτα «με το ένα μάτι ανοιχτό»,  με το φόβο ενός νέου σεισμού. Τη δυνατή δόνηση του μεσημεριού, ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. Στους πολίτες συστήνεται μεταξύ άλλων να μη μπαίνουν σε κτίρια με ζημιές και να είναι σε εγρήγορση για την πτώση αντικειμένων κατά τις μετακινήσεις τους.

newsbreak.gr

Από το Blogger.