Εκτίναξη των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα!

Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καταγράφεται το 2022, αφού το ύψος των οφειλών έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολλάκις στους δανειστές ότι θα μηδενιστούν τα «φέσια» που δημιουργεί προς τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μόνιμο «βραχνά» στις εκθέσεις των δανειστών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον περασμένο Αύγουστο, τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μια νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, σύμφωνα με την οποία το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε φορείς που συνεχίζουν να διατηρούν υψηλές οφειλές, με σκοπό την επίτευξη του στόχου έως τον Δεκέμβριο του 2022 για τις μη συνταξιοδοτικές οφειλές και έως τον Φεβρουάριο του 2023 για τις συντάξεις. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τις καθυστερήσεις στην… ενεργειακή κρίση, η οποία έχει συσσωρεύσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων που απαιτούν υψηλότερες δαπάνες. Πρόκειται για οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών, πλην όμως δεν τηρείται η προθεσμία και τα χρέη συσσωρεύονται με ανησυχητικό ρυθμό, με κίνδυνο να φτάσουν στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου. Συγκεκριμένα, αφορούν χρέη του Δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές, καθώς και επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε στο ποσό των 2,87 δισ. ευρώ, από 1,85 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Δηλαδή στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,01 δισ. ευρώ. Επίσης, το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο από το 2017, καθώς στα επόμενα χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, για να ακολουθήσει η έκρηξή τους φέτος. Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως οι εκκρεμείς οφειλές του κράτους και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 2,07 δισ. ευρώ, από 1,301 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 772.000.000 ευρώ. Από το ποσό των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης, τα 1,225 δισ. ευρώ αποτελούν οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 649.000.000 ευρώ. Σημειώνεται πως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 792.000.000  ευρώ, από 552.000.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 240.000.000 ευρώ. 

newsbreak.gr

Από το Blogger.