Εξώδικο προς την κυβέρνηση από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Στην αποστολή εξωδίκου προς το… μισό υπουργικό συμβούλιο προχώρησαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το κράτος, από την αρχή της σχολικής περιόδου, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδας (ΣΙΜΙΠΑΣΕ) διαμαρτύρονται έντονα για μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες με μόνο σκοπό να τεθούν προσκόμματα στην αποπληρωμή όσων τους οφείλονται, όπως καταγγέλλουν. Η εξώδικη πρόσκληση – δήλωση του κλάδου εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης) και την ΕΕΤΑΑ καθώς οι ιδιοκτήτες κατηγορούν την κυβέρνηση για την παράνομη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, που φτάνει στα όρια του εμπαιγμού και της απαξίωσης, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους παιδικούς σταθμούς με δυσβάσταχτες συνέπειες και για τους εργαζομένους τους, την καταχρηστική απαίτησή φορολογικών ενημεροτήτων χωρίς παρακράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως 1.800 ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» 2022- 2023, φιλοξενώντας 100.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες – από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να μην τους εμπαίζουν «με δήθεν διχογνωμίες που δεν βρίσκουν ούτε νομοθετικό ούτε λογικό έρεισμα, ασκώντας έτσι παρελκυστική τακτική». Επίσης, να καταβληθούν τα οφειλόμενα τεσσάρων μηνών (Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, να λαμβάνουν χώρα οι μελλοντικές πληρωμές το αργότερο εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες, να υπάρχει διαφάνεια ως προς την καταβολή της χρηματοδότησης στον φορέα διαχείρισης, δηλαδή την ΕΕΤΑΑ, μέσω του προγράμματος Διαύγεια.

 newsbreak.gr

Από το Blogger.