Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: «Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία πολύ μικρή πιθανότητα μεγαλύτερης δόνησης»

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στην Εύβοια εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 Ο χθεσινός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, αλλά και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, κράτησαν σε αγωνία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Τσελέντης, σε ανάρτησή του, ανέφερε αρχικά ότι «σε κάθε “ισχυρό” σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού επισημαίνει ότι «μισή ώρα μετά τον χθεσινό σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδόθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι. Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο».

Τσελέντης: Πολύ μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό

Στη συνέχεια, αναφέρει τα έξι βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής, με σημαντικότερο εξ αυτών ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή.

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης τονίζει:

    Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.
    Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
    Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
    Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.
    Δεν παρατηρήσαμε καμμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
    Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

H ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

 

 

 pronews.gr

Από το Blogger.