«La Repubblica» και «Le Soir» για «Qatargate»: H Ε.Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία γιατί γνώριζε τα πάντα

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βελγική Le Soir αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, γιατί γνώριζε τα πάντα για τις βαλίτσες με τα χρήματα, όπως αποδεικνύεται από τα τηλεφωνήματα που έκανε αμέσως μετά και τα όσα είπε αυτή και ο σύντροφός της ως τώρα στις βελγικές Αρχές.

«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την Le Soir, σε μια προσπάθεια να την αθωώσει.

Όσο για το πως ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος ο Τζιόρτζι, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, είπε ότι όλα έγιναν το 2018 όταν ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής και «εγκέφαλος» Αντόνιο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Παντσέρι συμφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας του Κατάρ σχετικά με το lobbying για την χώρα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η βελγική εφημερίδα ο Τζιόρτζι ανέφερε πως η δράση επίσημα ξεκίνησε στις αρχές του 2019.

«Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά».

Στην πρώτη κατάθεσή της στους ανακριτές η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη» αναφέρει η La Repubblica.

 

  

 Η Καϊλή βρήκε τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο.

«Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Ήταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Οι επιμέρους ομολογίες της Καϊλή

Αμέσως μετά η Καϊλή προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον πρώην ευρωβουλευτή και συνδικαλιστή Παντσέρι και τους φίλους του: «Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι (που μιλάει μόνο ιταλικά) αλλά δεν τον βρήκα, οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και τη Μαρία Αρενά. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απάντησε στο τηλέφωνο ο Παντσέρι».

Οι επιμέρους παραδοχές της Καϊλή, η οποία απορρίπτει τις καταγγελίες για διαφθορά, αφορούν στα χρήματα.

«Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (Φραντσέσκο Τζόρτζι) φύλαγε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο».

Η βαλίτσα, ως εκ τούτου, ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαίωσε η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε μια άλλη τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτά που είχε δανειστεί (ο Τζόρτζι) για το ακίνητο».

Το ζευγάρι είχε μόλις αγοράσει ένα διαμέρισμα με το δάνειο στο όνομα της Καϊλή, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και την εργασία, ενώ τα μετρητά «ήταν εισφορά του συντρόφου μου».

Στην τσάντα υπήρχαν «50 ή 60 χιλιάδες ευρώ, δεν ξέρω ακριβώς γιατί δεν έχω σκοπό να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Μια προβληματική ιστορία αυτή των επενδύσεων σε ακίνητα. «Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα», προσθέτει η Καϊλή.

«Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω(. ..) Υπάρχουν πράγματα που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά».

Η Καϊλή εστίασε επίσης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στο έργο της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς αυτό επηρεάζει τα συμφέροντα του Εμιράτου.

«Κάθε αντιπρόεδρος έχει ένα χαρτοφυλάκιο. Το δικό μου ήταν στη Μέση Ανατολή, 15 χώρες».

Τύψεις

Όπως είπε η Καϊλή, κατέφθασε το αίτημα για κοινοβουλευτική εξέταση αναφορικά με τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ «επειδή προμηθεύουν αέριο στην ΕΕ», αλλά και γιατί «πληρούν τις κανονιστικές προϋποθέσεις» στο θέμα των θεωρήσεων βίζας, ένας φάκελος που φαινόταν να έχει προτεραιότητα: «Ακόμη και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πίεσε να προχωρήσει αυτό το συντομότερο δυνατό».

Η Καϊλή υποστήριξε ότι όλοι της έλεγαν να συνεχίσει με το θέμα αυτό: «Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα. Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι’ αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζα και την ενέργεια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας η Καϊλή εξέφρασε και κάποιες τύψεις: «Δεν εμπιστευόμουν πάντα τις “σχέσεις (του Τζόρτζι) με τον Παντσέρι και τον Κοτσολίνο. Ο Φραντσέσκο είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο και τον Αντρέα, αλλά ήταν υπερβολική. Κάθε φορά που οι άλλοι του ζητούσαν κάτι, ένιωθε υποχρεωμένος να ανταποκριθεί και να τεθεί στη διάθεσή τους .

Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικώς».

Η Καϊλή επέμεινε ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων». Εκτός από τη στιγμή που έσκασε η υπόθεση και αναγκάστηκε εκ των υστέρων να αξιολογήσει την παρουσία αυτών των μετρητών. Μόνο τότε κατάλαβε ότι όχι, δεν ήταν «κάτι φυσιολογικό».

pronews.gr

Από το Blogger.