Οι Δήμοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών έως και πάνω από 50%

Μακραίνει η λίστα με τους δήμους που ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επικαλούμενοι υπέρμετρες και άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και δεκάδες τέλη και εισφορές λόγω των υψηλότερων σε σχέση με τις εμπορικές τιμών της εφορίας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι θα εξετάσει μόνο τα αιτήματα των δήμων που είναι τεκμηριωμένα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι σε κάθε περίπτωση ακόμα και στις περιοχές που θα μειωθεί η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και του 2023.

Εν όψει της λήξης της προθεσμίας την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι δήμοι ανεβάζουν ταχύτητα για την υποβολή των αιτιολογημένων προτάσεων για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ζητώντας παράλληλα παράταση του χρονοδιαγράμματος.

Το χορό των ενστάσεων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% - 115,63%. Στην γνώμη του προς το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι τα ποσοστά αυξήσεων θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και δεκάδες άλλοι δήμοι.

Αναλυτικότερα:

Γλυφάδα. Άμεση, οριζόντια και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που στη συγκεκριμένη περιοχή έφτασαν ακόμη και το 81%.

Αγ. Δημήτριος. Κατά μέσον όρο η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά μείωση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου για να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.

Ζωγράφου. Ο Δήμος ζητά μείωση στις αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30% .

Μοσχάτο-Ταύρος. Οι αυξήσεις των τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου και από 5,5% έως 26,3% στον Ταύρο. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Ραφήνα. Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Παλλήνη. Ο δήμος ζητά μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και επαναφορά στα επίπεδα πριν από την αύξησή τους.

Ηράκλειο-Αττικής. Προσγείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.

Καλαμάτα. Επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ρόδος. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

Κιλκίς. Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».

Πύλος. Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

 vradini.gr

Από το Blogger.