Οι 8 αλλαγές που φέρνει το 2023 - Αυξήσεις σε συντάξεις και κατάργηση εισφορών

Σε… δόσεις μπαίνουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά μία σειρά από αλλαγές, που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τις εισφορές και τα επιδόματα.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό, με τις πληρωμές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και τις αλλαγές που δρομολογούνται μέσα στο 2023.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

    Μόνιμη γίνεται από την 1η Ιανουαρίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως η συνολική μείωση του βάρους για ασφαλισμένους και εργοδότες κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω ψαλιδίσματος των εισφορών.
    Διορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν την επιλογή (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). 

Προσοχή: η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν και το 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι νέες κλίμακες για τις ασφαλιστικές κατηγορίες και έτσι δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθούν ακριβώς τα νέα ποσά την επόμενη χρονιά.

Με βάση το νόμο για τις συγκεκριμένες εισφορές η αύξηση θα κινηθεί ισόποσα με τον πληθωρισμό, και τώρα μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο «παράθυρο» για ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Παρελθόν αποτελεί η Εισφορά Αλληλεγγύης, με κερδισμένους από το συγκεκριμένο μέτρο όσους έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά έχει «παγώσει» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η νέα χρονιά φέρνει την κατάργησή της τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

- Για εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο – δηλαδή για αποδοχές 1.666 ευρώ το μήνα– το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ ετησίως. 

- Για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο –ή 2.083 ευρώ το μήνα– το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ.

    Τέλος μπαίνει στην εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων από τον Ιανουάριο. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, με το ετήσιο όφελος σε γενικές γραμμές να κυμαίνεται από 110 ευρώ για τον νεοπροσλαμβανόμενο, μέχρι και τα 1.125 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.
    Ώρα αυξήσεων έρχεται για τις συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό της αύξησης των κύριων συντάξεων ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτών (δηλαδή του πληθωρισμού) του προηγούμενου έτους. Και όπως έχει ανακοινωθεί για το 2023, η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 7,75%. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η αύξηση θα δοθεί με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, ενώ θα καταβληθούν και αναδρομικά από την αρχή του έτους. Βέβαια, «ζεστό» χρήμα θα εισπράξουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καθόλου ή έχουν μικρή Προσωπική Διαφορά. Όσοι έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά θα δουν τις αυξήσεις να μένουν στα χαρτιά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει εξανεμιστεί η Προσωπική τους Διαφορά. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως μέσω της αύξησης της Εθνικής Σύνταξης πρόκειται να αυξηθεί και η κατώτατη σύνταξη, λόγω θανάτου ασφαλισμένου / συνταξιούχου που δικαιούνται ο / η επιζών σύζυγος και τα τέκνα. Έτσι, στις περιπτώσεις θανάτου και μεταβίβασης σύνταξης, από τη νέα χρονιά η κατώτατη σύνταξη θα αντιστοιχεί σε 413,76 ευρώ. 
    Η καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης, που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το ν. 4670/2020, θα γίνει το 2023. Να σημειωθεί πως ήδη πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016) με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Αυτό έγινε έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα, έλαβαν τις 3 από τις 5 ετήσιες αυξήσεις που προβλέπονται στο νόμο. Έτσι, το 2023 θα λάβουν και την 4η ετήσια αύξηση.
    Αύξηση του κατώτατου μισθού –που σήμερα διαμορφώνεται στα 713 ευρώ– έρχεται την άνοιξη. Η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε ένα τρίμηνο ή τετράμηνο να έχει ληφθεί (ύστερα από διαβούλευση) η οριστική απόφαση για το ποσοστό της αύξησης. Ουσιαστικά, μέσα στην άνοιξη του 2023, περίπου 650.000 χαμηλόμισθοι θα εισπράξουν «ζεστό» χρήμα, ενώ ήδη το 2022 είχαν πάρει διπλή αύξηση. Η πρώτη αύξηση ήταν της τάξης του 2% και είχε δοθεί την 1η Ιανουαρίου, και ακολούθησε την 1η Μαΐου μία δεύτερη αύξηση, που έφτασε το 7,5%, με τον κατώτατο μισθό αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για όσους είχαν τριετίες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012.
    Αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα φέρει τη νέα χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, θα αναπροσαρμοστεί μία σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας κ.ά. Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα μπουν επίσης σε εφαρμογή την άνοιξη.

 vradini.gr

Από το Blogger.