« Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή!»

Με τέσσερις νέες προτάσεις επανήλθε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, με μία εξ αυτών να είναι η απαίτηση ιατρικής συνταγής ακόμη και για την αγορά… ασπιρίνης!

Συγκεκριμένα, κατόπιν ευρείας σημερινής σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο».

Ως εκ τούτου, ο ΙΣΑ ανακοίνωσε τις ακόλουθες προτάσεις αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα:

    Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή σε διαφορετικά φαρμακεία, σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.
    Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού- παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.
    Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
    Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο» το σκεύασμα που προτείνουν, όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Ο. Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), Β. Πενταφράγκας (Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ) και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος.

 newsbreak.gr

Από το Blogger.