Μίνα Γκάγκα για ελλείψεις φαρμάκων: «Στην αγορά υπάρχουν πολλά γενόσημα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης μίλησε για την έλλειψη φαρμάκων τονίζοντας πως στην αγορά φαρμάκων υπάρχουν πολλά γενόσημα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Ειδικά για τα αντιπυρετικά, η κ. Γκάγκα είπε ότι οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν τα γενόσημα που είναι καλά και αποτελεσματικά

Τόνισε ότι η έλλειψη στα φάρμακα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως εδώ και καιρό γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρχουν τα φάρμακα αυτά.

 Εξήγησε πως η έλλειψη οφείλεται και στο πρώιμο κύμα γρίπης, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου.

Πρόσθεσε πως έχουν σταματήσει οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων εδώ και πολύ καιρό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των φθηνών φαρμάκων λέγοντας ότι «τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να τα παράγουμε σε τιμή κάτω από το κόστος».

Εξήγησε ότι το βασικό κομμάτι της διαφοράς, αν προκύψει αύξηση στις τιμές του φαρμάκου, θα καλυφθεί από την πολιτεία, ωστόσο κάποια αύξηση θα δει και ο καταναλωτής

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο είναι σε επαφή με τις εταιρείες, και όλες έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να παράξουν περισσότερα φάρμακα.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα φάρμακα δεν είναι τεχνητές, υπάρχουν όμως γενόσημα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Τόνισε ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία λόγω γρίπης.

Για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και την ανησυχία στην Ευρώπη είπε ότι υπάρχει εγρήγορση, πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην φοβόμαστε και πως όλοι γενικά θεωρούν ότι τα πράγματα είναι ελεγχόμενα.

pronews.gr

Από το Blogger.