Οι εκλογές φέρνουν επίδομα €200-€300 στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις

Επίδομα με έντονο προεκλογικό «άρωμα» και στόχευση σ΄' ένα κρίσιμο κοινό που διαμορφώνει ισορροπίες μπροστά στην κάλπη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσοι συνταξιούχοι έμειναν εκτός των αυξήσεων, εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που έχουν στις συντάξεις τους, θα λάβουν εφάπαξ επίδομα που θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Το επίδομα θα είναι κλιμακωτό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Συνολικά η δαπάνη για το επίδομα θα είναι ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η καταβολή του αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου. Οι διευκρινήσεις αναφορικά με το επίδομα και τους δικαιούχους, θα γίνει αύριο από το οικονομικό επιτελείο. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως θα αναβιώσουν οι παλιές ρυθμίσεις για χρέη, ενώ σημείωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

Ανακοινώνοντας το έκτακτο επίδομα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αδικία που δημιουργεί η προσωπική διαφορά, θυμίζοντας μάλιστα ότι τέθηκε σε ισχύ με το νόμου Κατρούγκαλου και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. "Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον επιεικό προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα καταγραφεί. Υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα αναγγέλλω ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους αυτούς που θα είναι από 200 έως 300 ευρώ. Συγκεκριμένες εξαγγελίες αύριο από το οικονομικό επιτελείο", επισήμανε και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

"η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οσο δημιουργείται τέτοιος χώρες θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες".

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρώτοι στην λίστα για να λάβουν το επίδομα, είναι 140.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση ή άλλη παροχή τους τελευταίους μήνες. Επίσης εντός νυμφώνος είναι 400.000 συνταξιούχοι που είτε έλαβαν μικρές αυξήσεις της τάξης των 5 και 10 ευρώ είτε ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επιπροσθέτως εντός λίστας αναμένεται να βρεθούν συνταξιούχοι με αποδοχές 1.000-1.500 ευρώ που έλαβαν αυξήσεις επίσης μικρού βεληνεκούς τον περασμένο μήνα.

Οι παραπάνω συνταξιούχοι έμειναν εκτός αυξήσεων, εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που έχουν οι συντάξεις τους και λειτουργεί ως «κόφτης».

sofokleousin.gr

Από το Blogger.