Τσελέντης: «Δεν μπορώ να πετάω μια “βόμβα” για σεισμό 8.5 Ρίχτερ»

Την τρομακτική εκτίμηση ότι οι νεκροί μόνο στην Τουρκία θα φτάσουν τις 150.000 έκανε ο  ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την καταστροφή «ιστορική».

Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ισχυρής δόνησης στον ελλαδικό χώρο και παράλληλα να ρίξει να βέλη του προς τους επιστήμονες που μιλούν για ένα ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην χώρα μας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όπως είπε «πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται πεινασμένοι, διψασμένοι μέσα στο κρύο, και καθηγητές αναγνωρισμένοι. Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ και να πετάω μια “βόμβα” και να λέω ότι στην Ελλάδα θα κάνει 8,8 Ρίχτερ.

Δεν είναι νοοτροπία τώρα, που έχουμε τόσο δραματικές εικόνες μέσα στα σπίτια μας να ξεσηκώνουμε έτσι τον κόσμο».

Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε πως το Ινστιτούτο δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες σε πανικό.

«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά όχι στις εικόνες που βλέπετε εκεί, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ρήγματα στην ξηρά, αλλά μόνο στον υποθαλάσσιο χώρο. «Τέτοιοι μεγασεισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνιοι και δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα», είπε σε καθησυχαστικό τόνο.

Τέλος, τόνισε πως ο σεισμός της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.

«Αν είχε σημειωθεί στο ρήγμα τη βόρειας Ανατολίας, θα ανησυχούσα. Εκεί που έγινε είναι μακριά από την Ελλάδα και έχει μια κατευθυντικότητα που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα», εξήγησε.

newsbreak.gr

Από το Blogger.