Κύκλωμα τρομοκρατίας: Αυτοί είναι οι 2 Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα στου Ψυρρή

Είχαν πάρει εντολή από τον ομοεθνή «εγκέφαλό» τους στο Ιράν να αιματοκυλήσουν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, που λειτουργούσε ως συναγωγή. Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο και μαζί με την ομάδα της Αθήνας, αποτελούσαν το κύκλωμα τρομοκρατίας, που εξάρθρωσε η ΕΥΠ.

Πρόκειται για τον 27χρονο Χαιντέρ, που διέμενε στην Ζάκυνθο, και τον 29χρονο Χουσείν, που ζούσε στη Σπάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαιντέρ φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, συντονίζοντας την ομάδα που αποτελούνταν από τον 29χρονο και άλλα τρία άτομα. 

Αυτή είναι γιάφκα των Πακιστανών στο Μενίδι - Δείτε φωτογραφία

Στην οδό Νικολάου Καρυωτάκη στο Μενίδι, ήταν στο σπίτι οποίο έβρισκαν καταφύγιο οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί τρομοκράτες, όταν επισκέπτονταν την Αθήνα, και κατασκόπευαν το εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο χάρτης με τον δρόμο όπου βρίσκεται το καταφύγιο των τρομοκρατών


Ο συμπατριώτης τους, ενοικιαστής του διαμερίσματος, που τους φιλοξενούσε, δεν συνελήφθη καθώς δεν προέκυψε πως συμμετείχε στο σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ισόγειο διαμέρισμα διαμένουν και άλλοι αλλοδαποί, οι οποίοι γνωρίζονταν και είχαν σχέσεις με τους δυο συλληφθέντες και τους παραχωρούσαν ένα δωμάτιο, όπου μπορούσαν να μείνουν κάθε φορά που ταξίδευαν στην Αθήνα.

Μάλιστα, η αντιτρομοκρατική έκανε έρευνα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα χωρίς όμως να εντοπίσει οπλισμό ή κάποιο άλλο στοιχείο που σχετίζονταν με το επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι δύο αλλοδαποί σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών και να στρατολογήσουν νέα πρόσωπα, με χαμηλό προφίλ, τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα.

Ήδη μάλιστα οι αξιωματικοί της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής, προσπαθούν να εντοπίσουν ποια ήταν τα άτομα αυτά, τα οποία θα εντάσσονταν στην οργάνωση των τρομοκρατών.
Κύκλωμα τρομοκρατίας: Σε αυτό το σπίτι στη Ζάκυνθο έμενε ο ένας Πακιστανός

Στη Ζάκυνθο διέμενε ο ένας από τους δύο Πακιστανούς τρομοκράτες, που συνελήφθησαν από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

Ειδικότερα, ο Πακιστανός εργαζόταν στη Ζάκυνθο, κάνοντας αγροτικές και οικοδομικές εργασίες.

Το σπίτι στη Ζάκυνθο όπου έμενε ο Πακιστανός τρομοκράτης

Τρομοκράτες: «Φύλλο και φτερό» οι συνομιλίες με τον αρχηγό τους

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές στα εργαστήρια συνεχίζουν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με τον 30χρονο αρχηγό στην Τεχεράνη, καθώς αναζητούν το κύκλωμα των εμπόρων όπλων, στο οποίο κατέφυγαν οι συλληφθέντες για να αγοράσουν όπλα, που θα χρησιμοποιούσαν στην τρομοκρατική ενέργεια στο εστιατόριο.

Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σήμανε συναγερμός, όταν τον περασμένο Αύγουστο έφτασε η πληροφορία για τους δύο πακιστανούς, οι οποίοι ζούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια παράνομα στην Ελλάδα, κάνοντας αγροτικές εργασίες στο Λαγανά της Ζακύνθου και την Σπάρτη, καθώς το πληροφοριακό υλικό που είχαν στα χέρια τους ανέφερε τις επαφές τους με τον άντρα στο Ιράν, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την εξτρεμιστική οργάνωση.

Με προσοχή οι αναλυτές στην ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική εξετάζουν τώρα τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βρήκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων, οι οποίες είναι από την κατόπτευση του χώρου του εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί μέρος των προπαρασκευαστικών ενεργειών τους για την τρομοκρατική επίθεση.

«Κλειδί» οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τους

Όμως, ενδιαφέρον για την έρευνα της υπόθεσης έχουν και οι φωτογραφίες προσώπων που βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα και δεν αποκλείεται να πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν σχέση με το Ισραήλ και τα οποία οι συλληφθέντες είχαν στοχοποιήσει, χωρίς φυσικά κανένας να αποκλείει να ήταν οι μελλοντικοί τους στόχοι.

Την ίδια ώρα, στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής παραμένουν οι δυο συλληφθέντες οι οποίοι μάλιστα έχουν παραδεχτεί τις επικοινωνίες τους με τον 30χρονο ομοεθνή τους, αλλά και συγχωριανό τους στο Ιράν.

Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής για την σύλληψη τους έγινε στα σπίτια που διέμεναν εκεί όπου εντόπισαν τα δέκα και πλέον κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και υπολογιστές.

Από τη μέχρι τώρα ανάλυση ενός κινητού, εντόπισαν τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο άνδρα ο οποίος μάλιστα τους πίεζε κάθε φορά για τα «χτυπήματα», λέγοντάς τους «...γιατί καθυστερείτε, προχωρήστε γρήγορα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο των όπλων ή των αερίων».
16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό έταζε ο «εγκέφαλος» από το Ιράν

Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «IR GC Quds Force» («IRGC») ή «Δύναμη Κουντς», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του Vradini.gr, o 30χρονος Πακιστανός, που ζούσε στην Τεχεράνη και έδινε εντολές στους δύο ομοεθνείς του τρομοκράτες, να χτυπήσουν το εβραϊκό εστιατόριο στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

Οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική στη Ζάκυνθο και την Σπάρτη, όπως και ο 30χρονος καθοδηγητής τους, είναι από το χωριό Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ. Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, θα έδινε στα επιχειρησιακά μέλη στην Αθήνα, 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό, εφόσον πραγματοποιούσαν την τρομοκρατική επίθεση.

Σχεδίαζαν «γάζωμα» αθώων πολιτών

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΥΠ, οι συνομιλίες που είχαν με τον αρχηγό, ο οποίος ζούσε στο Ιράν έδειξαν ότι υπήρχε η σκέψη το μαζικό αιματοκύλισμα να γίνει δηλητηριώδη αέρια, αλλά στη συνέχεια άλλαξε ο σχεδιασμός και αποφάσισαν να γίνει με βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά. Κατέληξαν στο τελευταίο, δηλαδή έφοδο και «γάζωμα» αθώων πολιτών με όπλα και γι' αυτό εντοπίστηκαν επαφές με άτομα από τον υπόκοσμο των ποινικών, που είχαν στραφεί για να προμηθευτούν τον βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα κινητά τηλέφωνα, των συλληφθέντων, βρέθηκε φωτογραφία με το στίγμα του εστιατορίου, που τους έστειλε ο αρχηγός, και αυτοί με την σειρά τους, του έστειλαν βίντεο από την οδό Αισώπου. Μελετώντας το βίντεο ο 30χρονος Πακιστανός τους έδωσε οδηγίες για να γίνει με ακρίβεια η επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο τρομοκρατικών χτυπημάτων συναντάται πλέον από δίκτυα Πακιστανών που καταγράφουν κινητικότητα σε Τουρκία και Κύπρο, επιλέγοντας πάντοτε ισραηλινούς στόχους (έχει καταγράφει σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021, γιατί σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο και πέρυσι, ομάδα Ιρανών στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο Ισραηλινούς πολίτες) και στρατολογώντας, έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής, ομοεθνείς τους που ζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δέλεαρ το χρήμα και επενδύοντας στον θρησκευτικό φανατισμό, τους κατευθύνουν σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αιματηρά χτυπήματα.

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη τους

Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έκανε έρευνες από τον περασμένο Αύγουστο στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιίτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολούθησε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου, καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν, και είχε ανέβει το επίπεδο επικινδυνότητας, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Έτσι, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθησή, των δύο παράνομων μεταναστών, 27 και 29 ετών, αντίστοιχα.

Τελικά, στα μέσα Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών. Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων, οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι ή δολοφονιών ή απαγωγών.

Οι δυο συλληφθέντες, λένε οι πληροφορίες, δούλευαν σε αγροτικές εργασίες και περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής βρήκαν περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, στικάκια, κάρτες μνήμης, και δύο φορητούς υπολογιστές, που μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της αστυνομίας, και αναμένεται να δώσουν επιπλέον πολύτιμα στοιχεία για την δράση και τους στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Ποια είναι η «Δύναμη Κουντς»

Η «Δύναμη Κουντς» είναι επισήμως ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος ειδικεύεται στον «αντισυμβατικό πόλεμο», τις δολιοφθορές και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις έξω από την ιρανική επικράτεια. Διαθέτει δύναμη περίπου 5.000 ατόμων και εκπαιδεύει ξένους υπηκόους σε ειδικές απόρρητες εγκαταστάσεις τόσο στο Ιράν όσο και στο Σουδάν, ενώ υπάγεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η δράση της ξεκινάει το 1982 αλλά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις σε πολλές χώρες, όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Όμως, η διοίκηση της «Δύναμης Κουντς» αποφεύγει να εμπλέκεται απευθείας και Ιρανοί κατέχουν μόνο επιτελικές θέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την «Δύναμη Κουντς» ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2019. Και μάλιστα για πρώτη φορά για ένα «παρακλάδι» επίσημης υπηρεσίας άλλου κράτους.

vradini.gr

Από το Blogger.