Συγκάτοικοι λόγω ακριβών ενοικίων - Το «αντίδοτο» στην ακρίβεια

Η συγκατοίκηση αποτελεί για πολλούς «αντίδοτο» στην ακρίβεια των ενοικίων και στην Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται σε σημαντική άνοδο.

Ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, φοιτητές και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπου για τους περισσότερους τα έσοδα δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος μίας κατοικίας μόνοι.

Τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησαν η Ierax Analytix μαζί με την εφαρμογή MyRoomie συνθέτουν μία ξεκάθαρη εικόνα αυξητικών τάσεων στη συγκατοίκηση. Ζήτησαν από 1.509 άτομα άνω των 18 ετών να μιλήσουν για τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες από τη συγκατοίκηση.

Ευρήματα

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εικόνα. Ήδη το 59% έχει συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας, οι μισοί με ερωτικό σύντροφο, 43% με φίλο/-η, 15% με κοινό γνωστό και 14% με άγνωστο/-η. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η MyRoomie, το καλύτερο σημείο της συγκατοίκησης ήταν η συντροφικότητα, με την οικονομική υποστήριξη και τη βοήθεια στις δουλειές να ακολουθούν. Σημαντική και η ασφάλεια, ειδικά στις γυναίκες.

Περίπου 3 στους 4 συμφωνούν ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη στέγαση, και μάλιστα το 43% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει ένα σπίτι αυτή την περίοδο. Πάντως, το 17% θα ένιωθε άνετα να συγκατοικήσει με κάποιον/-α άγνωστο/-η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες. Αποτρεπτικοί παράγοντες για να μείνουν με έναν άγνωστο είναι ο φόβος, οι καθημερινές συνήθειες να ταιριάζουν και η καθαριότητα.

Ράλι…

Τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις τάσεις που αναδεικνύει η έρευνα. Η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων στα μικρότερα ακίνητα, από το 2017 έως και σήμερα, κυμάνθηκε στο 53% στην Αττική και στο 49,2% στην Πάτρα, όπου κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αυξήσεων. Σύμφωνα με έμπειρους μεσίτες, αν και οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες στα αστικά κέντρα, δεν περιορίζονται σε αυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα ειδικά στους φοιτητές και όσους έχουν μισθούς κοντά στο βασικό.

Το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας έως 50 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κυμαίνεται άνω των 400 ευρώ στις περιοχές του κέντρου για το 70% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών. Στις περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής, το 72% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων έχει ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€, ενώ στα βόρεια προάστια το 86%. Αν θέλεις φθηνό ενοίκιο στην Αθήνα, τότε το κέντρο της πόλης φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη προσφορά σε χαμηλότερες τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων επιφάνειας 40 τ.μ.-50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 400 ευρώ είναι μη ανακαινισμένα ακίνητα κατασκευής 1970-1975. Τα νεότερα ηλικιακά ακίνητα ή/και τα πλήρως ανακαινισμένα με ζητούμενο μίσθωμα έως 400 ευρώ είναι 25 με 35 τετραγωνικά μέτρα.

ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ – Πέφτουν κάτω από 350€ τα μηνιαία έξοδα

Συμπερασματικά, ένα μικρό ακίνητο με ένα δωμάτιο και ενοίκιο κοντά στα 300-400 ευρώ αναμένεται να κοστίζει το μήνα σε ένα άτομο περί τα 480-580 ευρώ. Για κάποιον που έχει έσοδα κοντά στον κατώτατο μισθό, είναι έξοδο που δύσκολα μπορεί να αντέξει. Από την άλλη πλευρά, τα δυάρια φιλοξενούν άνετα δύο άτομα, χωρίς όμως οι τιμές τους να είναι διπλάσιες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αγγελιών, ένα δυάρι στο κέντρο της Αθήνας και με επιφάνεια 75-95 τ.μ. προσφέρεται για ενοικίαση κοντά στα 500 ευρώ.

Με συνολικά μηνιαία έξοδα, μαζί με το ενοίκιο, κοντά στα 650-700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δύο συγκάτοικοι θα χρειάζονταν λιγότερα από 350 ο καθένας για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, ποσό πολύ μικρότερο από το να συντηρεί κάποιος μόνος του μία κατοικία, ακόμα και μικρότερη.

Λύσεις

Ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, δήλωσε σχετικά: «Το να καταφέρει ένα άτομο να μείνει μόνο και να έχει τις βασικές ανάγκες καλυμμένες (Ιντερνετ, ζέστη, τρόφιμα) απαιτεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού και αφήνει ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα για άλλες δραστηριότητες.

Ομως, όταν δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον ή φίλοι για συγκατοίκηση, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν με ένα άτομο που δεν ξέρουν. Αλλωστε οι άνθρωποι μένουμε με αγνώστους σε μέρη όπως ο στρατός, το νοσοκομείο και η κατασκήνωση. Αρκεί να υπάρχει κάποια ασφάλεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής της MyRoomie, που επισημαίνει πως «η συγκατοίκηση ως σημαντικό κομμάτι του shared economy φαίνεται πως προσφέρει λύσεις στην ακρίβεια ή την έλλειψη σπιτιών σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης.

Αυτό δείχνουν οι τάσεις, αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα. Η MyRoomie όχι απλά συστήνει στους Ελληνες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, αλλά τους καθοδηγεί μέσα σε αυτήν και τους προσφέρει ασφάλεια, ευκολία χρήσης και επιλογές».

Ενοίκια μικρών ακινήτων

Περιοχή Τ.Μ. Ζητούμενο μίσθωμα (€/μήνα)

Αθήνα κέντρο

Κυψέλη 25 380

Βοτανικός 33 400

Πατήσια 39 380

Πλατεία Βάθη 45 400

Ακαδημία Πλάτωνος 50 400

Λυκαβηττός 27 400

Δυτικά προάστια

Αιγάλεω 25 350

Ιλιον 30 320

Γαλάτσι 50 400

Πηγή: Στοιχεία αγγελιών spitogatos.gr (10.03.2023)

Ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση

Περιοχή Τ.Μ. Ζητούμενο μίσθωμα (€/μήνα)

Αθήνα κέντρο

Κυψέλη 75 520

Πλατεία Κολιάτσου 75 570

Παγκράτι 95 380

Ανω Κυψέλη 80 600

Πολύγωνο 95 700

Οσιος Λουκάς 84 450

Δυτικά προάστια

Αιγάλεω 80 480

Ιλιον 92 520

Γαλάτσι 82 480

Πηγή: Στοιχεία αγγελιών spitogatos.gr (10.03.2023)

eleftherostypos.gr

Από το Blogger.