«Πονοκέφαλος» η αύξηση των επιτοκίων: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων

«Πονοκέφαλο» προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, καθώς ήδη πολλοί δανειολήπτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δόσεις που ζητούν οι τράπεζες.

Για το πώς θα επηρεαστούν οι δανειολήπτες και τον κίνδυνο για τη νέα γενιά «κόκκινων δανείων» μίλησε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι ενώ μιλάγαμε για δύο με δυόμισι δόσεις παραπάνω, αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε τρεις – τρεισήμισι – τέσσερις δόσεις σε ετήσια βάση. Ανάλογα με τα χρόνια αποπληρωμής», σημείωσε η δικηγόρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι μεγάλη αύξηση, είναι μεγάλη διαφορά. Και να πούμε ότι θα δούμε και άλλες αυξήσεις, δηλαδή δεν τελειώνει σήμερα αυτό το πρόβλημα. Αναμένουμε τουλάχιστον δύο αυξήσεις ακόμα, μέχρι αυτό το πράγμα να ισορροπήσει και να δούμε τι θα γίνει».

Εκτίμησε, δε, ότι «είμαστε στην 6η και αναμένουμε άλλες δύο τουλάχιστον». Όπως ανέφερε, μέχρι το καλοκαίρι αναμένουμε αναρρίχηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 4%, ενώ ο δείκτης θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα ξεπεράσει το 5,50%.

Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις – Παραδείγματα

Όπως εξηγεί η κυρία Φραγκάκη, τα περισσότερα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, γι' αυτό και θα επηρεαστούν οι δόσεις τους σε ετήσια βάση. 

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, το προηγούμενο καλοκαίρι θα πλήρωνε δόση 690 ευρώ. Η δόση τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 823,47 ευρώ και η νέα δόση που πρέπει να πληρώσει σήμερα διαμορφώνεται στα 837 ευρώ. Η ετήσια λοιπόν επιβάρυνση είναι 1.764 ευρώ, περίπου δηλαδή δυόμισι δόσεις παραπάνω ετησίως.

Κάποιος που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, το ποσό που επιβαρύνεται ετησίως εκτοξεύεται. Η δόση τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 560 ευρώ και η νέα δόση που πρέπει να πληρώσει σήμερα διαμορφώνεται στα 710 ευρώ. Η ετήσια λοιπόν επιβάρυνση είναι 1.800 ευρώ.

Κάποιος που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, το προηγούμενο καλοκαίρι θα πλήρωνε δόση 442 ευρώ. Σήμερα καταβάλλει 442 ευρώ και η νέα δόση που πρέπει να πληρώσει διαμορφώνεται στα 607 ευρώ. Η ετήσια λοιπόν επιβάρυνση είναι 2.000 ευρώ, τέσσερις δηλαδή δόσεις παραπάνω ετησίως.
Πώς να αποφύγετε ένα «κόκκινο δάνειο»

Η δικηγόρος ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις για κάποιον που θα ήθελε να αποφύγει ένα «κόκκινο δάνειο».

Όπως είπε, οι οφειλέτες θα πρέπει να πάνε στην τράπεζα και να προχωρήσουν σε επιμήκυνση του χρέους τους, πληρώντας για κάποια χρόνια μόνο τους τόκους. Επίσης, οι οφειλέτες μπορούν να μετατρέψουν το δάνειο τους σε σταθερό.

newsbomb.gr

Από το Blogger.