Γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι στο κύκλωμα με τα παράνομα διπλώματα οδήγησης

«Βιομηχανία» διπλωμάτων οδήγησης είχαν δημιουργήσει τέσσερις ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στη Δυτική Αττική και μάλιστα διαφήμιζαν στο διαδίκτυο ότι εκδίδουν διπλώματα χωρίς πρακτική εξάσκηση. Οι «αδιάφθοροι» της ελληνικής αστυνομίας παγιδεύοντας τα τηλέφωνά τους, ξεσκέπασαν την δράση τους, η οποία είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις, προκειμένου να μην είναι εύκολη η κατανόηση από τρίτους των μεταξύ τους διαλόγων και συμφωνιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της λέξης «καφέ», δηλαδή το χρηματικό ποσό που έπρεπε να δώσουν οι υποψήφιοι οδηγοί στους εξεταστές την ημέρα της πρακτικής τους εκπαίδευσης.

Όμως, τα έμπειρα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα για την δράση του κυκλώματος με τα παράνομα διπλώματα οδήγησης κατάφεραν μετά από ανάλυση όλων των συνομιλιών να «αποκωδικοποιήσουν» όλες τις «λέξεις-κλειδιά» και να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή κάθε ενέργειας, πράξης και συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vradini.gr, η αστυνομική έρευνα, θα συνεχιστεί ώστε να ταυτοποιηθεί η εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, λογιστών και γιατρών στην υπόθεση και να προσδιοριστεί η συμμετοχή κάθε προσώπου στο κύκλωμα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την δημοσιοποίηση της εξάρθρωσης του κυκλώματος η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την υπόθεση: «Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από ιδιοκτήτες και υπάλληλο σχολών οδηγών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό παρενέβαιναν στη διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης, υποδεικνύοντας στους υποψήφιους τις σωστές απαντήσεις και αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομα κέρδη.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις (4) ιδιοκτήτες και ένας υπάλληλος σχολών οδηγών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και έξι (6) υποψήφιοι, από τους οποίους τρεις (3) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Προηγήθηκε κατάλληλη προανακριτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν μέσω ειδικών ανακριτικών τεχνικών, από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιοποίηση των οποίων καταδείχθηκε το εύρος καθώς και ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, ενώθηκαν σε ομάδα με διαρκή δράση και με καθορισμένους μεταξύ τους ρόλους, με σκοπό την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης σε άτομα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες πιθανότατα θα αποτύγχαναν στη διαδικασία των εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν στη διάθεσή τους πλήθος οπτικοακουστικών συσκευών και γενικότερα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε να μπορεί η ομάδα να «εξυπηρετεί» παράλληλα πολλούς υποψηφίους οδηγούς και με τον τρόπο αυτό να μεγεθύνονται τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, χορηγούσαν στους υποψηφίους τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό (ασυρμάτους καθώς και κινητή τηλεφωνική συσκευή με κάμερα και ακουστικό «ψείρα»), επιμελώς κρυμμένο σε ειδικό ρουχισμό (γιλέκα και μπλούζες) που φορούσαν οι υποψήφιοι οδηγοί. Στη συνέχεια επικοινωνούσαν, τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν στην αίθουσα διεξαγωγής εξετάσεων, ώστε να τους υποδεικνύουν τις σωστές απαντήσεις.

Για την παράνομη αυτή διαδικασία, το «κόστος» για κάθε περίπτωση ήταν διαφορετικό και άλλαζε ανάλογα με την περίπτωση του υποψηφίου, αλλά κατά κανόνα ζητούσαν από τους υποψήφιους οδηγούς χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από -1500- έως και -2000- ευρώ, τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τη συνηθισμένη – μέση αμοιβή για έκδοση άδειας οδήγησης.

Μάλιστα φρόντιζαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιώντας αποκομμένες ή κωδικοποιημένες λέξεις, ενώ επιπλέον βεβαίωναν ψευδώς ότι οι υποψήφιοι είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Οι συλλήψεις των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και έξι (6) υποψήφιοι κατά τη διάρκεια θεωρητικών εξετάσεων, όπου κατελήφθησαν να φέρουν τον προαναφερόμενο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Από τις έρευνες που επακολούθησαν στους συλληφθέντες, στα οχήματά τους, στις οικίες καθώς και στις σχολές οδηγών τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

* 52.965 ευρώ,

* νικητήρια δελτία των τυχερών παιγνίων, συνολικού κέρδους 63.000 ευρώ,

* 33 μπλούζες και γιλέκα διαφόρων μεγεθών, ειδικά διαμορφωμένα για την τοποθέτηση τεχνικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού,

* πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών,

* πλήθος ακουστικών τύπου «ψείρα», καλωδίων, ασύρματων φορητών πομποδεκτών, αδειών οδήγησης, σφραγίδες ιατρών,

* 2 μεταλλικά αεροβόλα όπλα,

* μεταλλική σιδερογροθιά και κυνηγητικό μαχαίρι.

Υπολογίζεται ότι, το οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει κατά πολύ τα 120.000 ευρώ, χρήματα τα οποία τα μέλη της προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ως νόμιμα, αφού τα εμφάνιζαν ως κέρδη από τυχερά παίγνια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση εμπλοκής στην εν λόγω υπόθεση και άλλων προσώπων διαφόρων ειδικοτήτων, συνεχίζεται».

vradini.gr

Από το Blogger.