Καταργείται το πρόστιμο για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι και δη όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, απαλλάσσονται οριστικά από τον βραχνά του προστίμου των 100 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου-σκούπα που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομαδας.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη, η κατάργηση θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Όπως ισχύει έως σήμερα, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. 

Στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται η ενεργοποίηση του νέου ακατάσχετου λογαριασμού, της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί από το 2019 αλλά έκτοτε παρέμενε στον «πάγο». Επίσης το ν/σ περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων και φορολογικών παρεμβάσεων που έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως είναι:

 η θέσπιση τελών κυκλοφορίας με το μήνα, η επιβράβευση με μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή με την εφαρμογή «Appodixi», η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς η επαναφορά ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

sofokleousin.gr

Από το Blogger.