Φορολογούν το… αφορολόγητο 600άρι των ένστολων!

Κανονικά ως εισόδημα θα φορολογηθεί έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ, που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στους ένστολους, αστυνομικούς και λιμενικούς, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Υπενθυμίζεται, πως, όταν εξαγγέλθηκε το συγκριμένο επίδομα είχε ανακοινωθεί πως θα είναι αφορολόγητο, αλλά τελικά τα ποσά θα δηλωθούν στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθούν κανονικά όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος προβλέπεται από το άρθρο 123 του ν. 5003/2022 και ορίζει ότι απαλλάσσεται από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%, όμως δεν απαλλάχθηκε από την επιβολή φόρου με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Επρόκειτο στην ουσία για ένα τρυκ της κυβέρνησης, καλώς δόθηκε η εντύπωση ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα είναι τελικά αφορολόγητο.

Όμως, οι δικαιούχοι του επιδόματος, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα από άλλες πηγές που έχουν, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος από 132 έως 264 ευρώ.

Ειδικότερα, οι ένστολοι θα κληθούν να καταβάλουν για το ποσό των 600 ευρώ, φόρο εισοδήματος υπολογισμένο με τους συντελεστές 22% έως 44% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Επειδή, δε, δεν παρακρατήθηκε φόρος κατά την πληρωμή του, αυτό σημαίνει ότι θα υπαχθεί ολόκληρο σε φόρο εισοδήματος με βάση την φορολογική κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως 44%.

Συγκεκριμένα, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet οι φορολογούμενοι αυτοί, για να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2022, το 600άρι θα υπολογιστεί από το Taxisnet, vς πρόσθετο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή ως ένα επιπλέον ποσό φορολογητέων αποδοχών επί του οποίου θα επιβληθεί ο προβλεπόμενος φόρος εισοδήματος με τους συντελεστές 22% - 44% που προβλέπει η σχετική φορολογική κλίμακα.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση (Α.1042/2023) του κ. Πιτσιλή, που ορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της φορολογικής δήλωσης του 2023, η οποία αποκαλύπτει ότι το συγκεκριμένο επίδομα έχει προσυμπληρωθεί από το Taxisnet στους κωδικούς 301-302 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1, με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι υπηρεσίες μισθοδοσίας της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.