Υποχώρησε στο 4,5% ο πληθωρισμός–Παραμένουν τσουχτερές οι τιμές στα τρόφιμα

Σε πορεία αποκλιμάκωσης συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκε οριακά σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat. Σημείο αναφοράς και τον Απρίλιο ήταν το χαμηλό επίπεδο των ενεργειακών τιμών, ενώ οι τιμές των τροφίμων, αν και υποχώρησαν σε σχέση με τον Μάρτιο, παρέμειναν σε υψηλό ταβάνι (13,3%).

Φρένο, έστω και οριακό πάτησε ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα) στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που προφανώς θα αξιολογηθεί αναλόγως από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat, πραγματοποίησε «βουτιά» στο 4,5% από το 5,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο ελληνικός πληθωρισμός είναι από τους πιο χαμηλούς εντός της Ευρωζώνης, για την ακρίβεια είναι ο 5ος χαμηλότερος.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%, από το 6,9% που εδραζόταν τον Μάρτιο. Ο δείκτης των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αν και υποχώρησε από το 15,5% του Μαρτίου στο 13,6% τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δεικτών. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), οι υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και η ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Ο δομικός πληθωρισμός, η πορεία του οποίου απασχολεί δεόντως την ΕΚΤ, έπεσε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 5,7%, στο 5,6% τον Απρίλιο. Είναι  η πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που έχει τη σημασία του, κυρίως στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αγορές «βλέπουν» αύξηση 0,25%

Οι αναλυτές προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, χωρίς όμως να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιφυλάσσει μία δυσάρεστη έκπληξη και να προσθέσει στο κόστος χρήματος 0,50%.

Οι αγορές προεξοφλούν  ότι ούτως ή άλλως, το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα βρίσκεται στο τέλος Ιουνίου στο 2,50%, από 3% τώρα.  Αν δηλαδή αυξηθεί μεθαύριο κατά 0,25%, θα ακολουθήσει κι άλλη αύξηση τον Ιούνιο.

Ποια ήταν η εικόνα του Μαρτίου

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί τον εθνική δείκτη τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα μ', αυτόν για τον μήνα Μάρτιο, οι κυριότερες μεταβολές δεικτών σε ετήσιο επίπεδο ήταν οι ακόλουθες:

    Ψωμί και δημητριακά 15,6
     Κρέατα (γενικά) 19,8
     Ψάρια (γενικά) 4,9
     Γαλακτοκομικά και αυγά 23,1
     Έλαια και λίπη 17,5
     Φρούτα (γενικά) 0,6
    Λαχανικά (γενικά) 8,8
     Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 9,2
     Λοιπά τρόφιμα 13,5
    Καφές-κακάο-τσάι 14,0
    Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 9,3
    Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 9,3
     Ένδυση και υπόδηση 14,4
     Ηλεκτρισμός -25,8
    Πετρέλαιο θέρμανσης -22,1
    Ενοίκια κατοικιών 3,9
     Επισκευή και συντήρηση κατοικίας 4,1
     Υπηρεσίες κοινοχρήστων 1,9
    Φυσικό αέριο 9,2
    Υγραέριο 16,4
    Στερεά καύσιμα 24,0
    Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 4,8
    Οικιακές συσκευές και επισκευές 6,6
     Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 5,3
    Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 17,8
     Οικιακές υπηρεσίες 7,5
    Φαρμακευτικά προϊόντα 13,9
    Ιατρικά προϊόντα 2,7
     Ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 2,1
    Νοσοκομειακή περίθαλψη 1,4
     Αυτοκίνητα καινούργια 8,8
    Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9
     Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 32,2
    Μεταφορά επιβατών με πλοίο 12
     Καύσιμα και λιπαντικά 7,2
    Κινηματογράφοι-θέατρα 8,8
    Ασφάλιστρα υγείας 5,7

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.