Τουρκία: «Φουντώνουν τα παζάρια για τον νικητή-«Κλειδί» οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν

Οι κάλπες έκλεισαν τα παζάρια ξεκίνησαν. Στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας αφού ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατάφεραν να ξεπεράσουν το 50% στις 14 Μαΐου.

Το μεγάλο ερώτημα για την μεθεπόμενη Κυριακή είναι πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού εθνικιστή Σινάν Ογάν που απέσπασε ένα 5,2% και διεκδικεί τον ρόλο του ρυθμιστή, με τα παζάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Επί της ουσίας όποιος εκ των δύο μονομάχων του υποσχεθεί το υπουργείο που επιθυμεί, προς αυτόν θα στρέψει και τα 2,8 εκατομμύρια των υποστηρικτών του. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού πρόκειται για ακραίους εθνικιστές που δεν θα ψηφίσουν απαραίτητα τον υποψήφιο της 6κομματικής αντιπολίτευσης, επειδή εκεί βρίσκεται η πρώην συνεργάτης του Μεράλ Ακσενέρ.

Η ιστορία έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων είναι να πηγαίνουν με τον πιο δυνατό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ερντογάν που τερμάτισε πρώτος στην προχθεσινή αναμέτρηση έχοντας κερδίσει το 49.5% των ψήφων, δηλαδή 27.1 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 44,9% των ψήφων, που μεταφράζεται σε 24,6 εκατομμύρια άτομα.

Να σημειωθεί ότι ανάλυση του Middle East Eye από το βράδυ της Κυριακής με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου Anadolu δείχνει ότι ο Ογάν έχει «τσιμπήσει» ψήφους από τον Ερντογάν στην κεντρική Ανατολία. Ο Ερντογάν, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει υποστεί απώλειες 5,3% στην Κόνια, όπου έλαβε 74,2% το 2018, ενώ τώρα βρίσκεται στο 68,9%. Ο Ογάν έχει σήμερα το 6,76% των ψήφων εκεί. Στην Καισάρεια (Καϊσέρι) το ποσοστό ψήφων του Ερντογάν φαίνεται να έχει μειωθεί από το 2018 κατά 6,6%. Εδώ, ο Ογάν βρίσκεται στο 8,7%. Ομοίως, στο Γιοζγάτ ο Ερντογάν πήρε 72,6%, ενώ πριν από πέντε χρόνια είχε 75,5%. Ο Ογάν έχει 5,7 τοις εκατό. Στη Σίβας, ο Ερντογάν έπεσε στο 69,6% από 72,3%. Ο Ογάν βρίσκεται στο 6,1%.

H «Γκρίζα Λύκαινα»

Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το που θα σταθεί τελικά την επόμενη μέρα η «Γκρίζα Λύκαινα», γίνεται κατανοητό ότι ο Ερντογάν μπορεί να βγει πιο εύκολα και γρηγορότερα μπροστά.

Να σημειωθεί ότι η Ακσενέρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση με πολλές αντιρρήσεις για την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου εξαρχής, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ερντογάν, αφού ο γιος της Φατίχ, κάνει καριέρα στις περιβόητες «5» κατασκευαστικές των φίλων του Τούρκου προέδρου. Αυτές που με τις αλχημείες τους έκαναν τις προαναφερόμενες περιοχές της νότιας Τουρκίας σκόνη και θρύψαλα πριν από μόλις τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει η ίδια πηγή, το επιτελείο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν όχι μόνο είναι αισιόδοξο για την επαναληπτική αναμέτρηση, αλλά επισημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει «πολλούς άσους στο μανίκι του».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν τους εξέπληξαν τα αποτελέσματα. Μπορεί οι επίσημες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές να έδειχναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και ότι υπήρχε πιθανότητα να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του το AKP διέφεραν.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, επτά δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα από το κόμμα έδειξαν ότι ο Ερντογάν προηγείται με δύο έως τρεις μονάδες έναντι του Κιλιτσντάρογλου και ότι ο δεύτερος γύρος ήταν πιθανός. Αυτές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν. Η τελική απάντηση στο ερώτημα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας θα δοθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή.

 vradini.gr

Από το Blogger.