Πληθωρισμός: Νέα «βουτιά» έφερε η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους

«Βουτιά» της τάξεως του 3% σημείωσε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής παραμένουν διψήφιες.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, καθώς, μετά την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου πέρσι τέτοια εποχή, φέτος καταγράφονται μειώσεις 29,9% και 25,1% αντιστοίχως.

Από την άλλη, ο δείκτης των τροφίμων εξακολουθεί να «τρέχει» με διψήφια ταχύτητα. Κρέας, ψωμί, δημητριακά, λάδια, συσκευασμένα τρόφιμα και κυρίως γαλακτοκομικά «τρέχουν» ως και με 19%.

Ενεργειακό «φρένο

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022 προέκυψε αύξηση 3% έναντι αύξησης 10,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός ΔΤΚ τον Απρίλιο 2023 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,6% έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021.

Το φρενάρισμα του πληθωρισμού εν πολλοίς οφείλεται στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κεφάλαιο τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, καθώς κινήθηκε με ρυθμό 11,4%. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης, οι τιμές ανήλθαν στο +5,6%, ενώ οι τιμές σε είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες επιβραδύνθηκαν στο 10,9%. Στην υγεία, παράλληλα, το κόστος αγοράς διαμορφώθηκε στο 6,5%, με τις τιμές σε ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια να καθορίζονται στο 8,5%.

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά

11,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

5,6% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

10,9% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

6,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

1,4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

3,7% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες» , λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

2,2% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

8,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- 6,4% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.


2. Μείωση των δεικτών καταγράφεται στις παρακάτω κατηγορίες:

13,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
1,8% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 0,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο εφέτος, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,5% τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

vradini.gr
Από το Blogger.