Ενεργειακά τιμολόγια: Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις – Διμηνιαίο το νέο πακέτο

Περαιτέρω μείωση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και παρεμβάσεις στο υπάρχον «μοντέλο» στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Ακολουθώντας την προσταγή της Κομισιόν για μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις αλλά και όντας εναρμονισμένο με το κλίμα υποχώρησης των ενεργειακών τιμών και δη του ρεύματος που έχει πέσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα, το ΥΠΕΝ ρίχνει κι άλλο τον πήχη της κρατικής ενίσχυσης. Προέκρινε, μάλιστα, επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, πουαφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

    Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
    Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
    Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 Euro/MWh.
    Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15Euro/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία των προμηθευτών ενέργειας έχει ανακοινώσει μειώσεις στις αρχικές χρεώσεις των τιμολογίων για τον Μάιο, οι καταναλωτές βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς ο τελικός ενεργειακός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν, θα είναι μικρότερος σε σχέση με τον Απρίλιο και προφανώς σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια των παρόχων για τον Μάιο

Χαμηλότερες σε σχέση με τον Απρίλιο θα είναι οι χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας για τον Μάιο. Λαμβάνοντας υπόψη την αισθητή αποκλιμάκωση που έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και δη σ’ αυτή του φυσικού αερίου, οι πάροχοι ενέργειας συνεχίζουν τη μείωση στα βασικά τους τιμολόγια.

Η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Μάιο είναι 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο).
Για το νυχτερινό ρεύμα, η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 όπου ήταν τον Απρίλιο.

Οι χρεώσεις των υπόλοιπων παρόχων είναι οι ακόλουθες:

    Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
    Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα
    Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
    NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)
    Watt&Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
    Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
    Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
    Zenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)
    Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.