Στο «τραπέζι» νέες ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Παράθυρο αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με παρεμβάσεις στους συντελεστές και με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών ανοίγει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τη προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος και θα ενισχυθούν τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στίγμα προθέσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες στην οικονομία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι οι τέσσερις βασικοί άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ), με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα). Αυτό που εξετάζεται είναι η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και συγκεκριμένα από 18.000 έως 45.000 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις εξετάζεται μείωση της φορολογίας από το 22% στο 20%, η οποία θα συνδυαστεί από νέο κούρεμα της προκαταβολής του φόρου η οποία σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%.
Για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου από φέτος.
Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και επανεξέταση κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης
Η ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά ο χρόνος και η έκταση των αλλαγών στο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα εξαρτηθεί από τις ταμειακές αντοχές του δημοσίου και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων για τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής σχεδιάζεται η ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης «μαύρου χρήματος» και φοροκλοπής.
Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα όπλα που θα ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τις σχετικές αποφάσεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων να αναμένονται σύντομα.
Επίσης προωθούνται η επανεξέταση κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης, απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών και βελτιωτικές κινήσεις στο MyData.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται αλλαγές στο φόρο-μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών με υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή καθώς το μέτρο της έκπτωσης έως 2.200 ευρώ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς και παροχή χρηματικής αμοιβής για όσους αποκαλύπτουν φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi στο κινητό τηλέφωνο.
vradini.gr