Αυξήθηκαν οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες - "Πυρετός" αγοραπωλησιών

Αύξηση των αγορών και των πωλήσεων χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2023, εξέλιξη που αντανακλά τις ανάγκες ορισμένων νοικοκυριών να ρευστοποιήσουν αποθέματα που τυχόν έχουν, αλλά και την μεσομακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική που βλέπουν ορισμένοι.

Πάντως ο όγκος των πωλήσεων χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις λίρες που αγοράζονται από την κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα οι αυξομειώσεις των αγορών και των πωλήσεων χρυσών λιρών αντανακλούν και τις αυξομειώσεις των τιμών της χρυσής λίρας, η τιμή της οποίας σταθεροποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 400 ευρώ, για αγορά από την ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες Αγγλίας, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων τους, που τους υποχρεώνουν να τις ρευστοποιήσουν, και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.

Ωστόσο, η αγορά χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος για επένδυση, θα πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης, καθώς το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης είναι τεράστιο.

Παράδειγμα, σήμερα, 21 Ιουνίου 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα προς 402,76 ευρώ και την πουλάει προς 485,36 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 82,60 ευρώ, που σημαίνει πως για να αποδώσει η επένδυση, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να αυξηθεί αισθητά το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 11.984 χρυσές λίρες Αγγλίας, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 31,7% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2022 που είχαν διαμορφωθεί σε 9.100 τεμάχια.

Επίσης είναι μειωμένος κατά 31,7% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. 2021, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 17.580 τεμάχια.

Ακόμη, το α΄ τρίμηνο του 2023, οι αγορές χρυσών λιρών, από ιδιώτες, από την ΤτΕ, ανήλθαν σε 3.719 τεμάχια και παρουσίασαν αύξηση κατά 46,5% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022 και αύξηση κατά 5,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022.

Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις συναλλαγές σε χρυσές λίρες που πραγματοποιούνται μέσω της ΤτΕ και δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές στα ανταλλακτήρια χρυσού. Αυτό σημαίνει πως οι συνολικές συναλλαγές σε χρυσές λίρες είναι αισθητά υψηλότερες.

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.