«Έρχονται» ανατιμήσεις και ελλείψεις στα λαχανικά μετά την κακοκαιρία – Τι θα πληρώνουμε

Οι αγρότες, κρούουν το «καμπανάκι» για τη φετινή αγροτική παραγωγή, καθώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθήκων, γεγονός που γεννά ζητήματα επάρκειας σε διάφορα λαχανικά και οπωροκηπευτικά, αλλά και μεγάλη αύξηση στις τιμές τους.

Μάλιστα, μέσα σε όλα, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον περονόσπορο, ο οποίος ευνοείται από τις βροχοπτώσεις και την υγρασία στις καλλιέργειες.

«Θα υπάρξουν σίγουρα ελλείψεις»

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αγρότης Γιώργος Δρόσος σημείωσε ότι οι απότομες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες φέρνουν την αγροτική παραγωγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου μήνα, ήταν το αίτιο της επέλασης του περονόσπορου. Έχει καταστρέψει τα πάντα σε εκτατικές καλλιέργειες, μιλάμε για καταστροφή κι όχι για ζημιές. Το ότι είναι πανδημικό το φαινόμενο του περονόσπορου το αποδεικνύει ότι έχουν τελειώσει τα φυτοφάρμακα στις αποθήκες» σημείωσε αρχικά.

«Είναι γεγονός ότι η έλλειψη προϊόντων φέρνει αύξηση στις τιμές. Πρόκειται για οικονομική ζημιά της εθνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο αγρότης εκτίμησε ότι σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις και ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές που προκαλούνται από δευτερογενή αίτια.

«Εκπέμπουμε SOS, δεν θα καλλιεργήσει κανένας»

Ο Δημήτρης Πατσιάς, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας παράγωγων λαϊκών αγορών δήλωσε: «Οι καιρικές συνθήκες αυτή την στιγμή είναι πιο πολύ σαν φθινόπωρο παρά σαν καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη συγκομιδή. Οι καλλιέργειες διαλύθηκαν».

«Εκπέμπουμε SOS, αν η πολιτεία δεν σκύψει το κεφάλι από πάνω μας, να καταλάβει στο πρόβλημα μας, δεν θα καλλιεργήσει κανένας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν διανύουμε πια κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική κρίση», συμπλήρωσε.

Οπωροκηπευτικά: Η τιμή που τα δίνει ο παραγωγός και πόσα δίνει τελικά ο καταναλωτής

Τιμή παραγωγού (€) Τιμή καταναλωτή (€)

    Ντομάτα βιολογική 0,90 – 1.30 1,65 – 2,80
    Τοματίνια βιολογικά 2,80 – 4,20 5,10 – 7,45
    Αγγουράκια 0,50 – 0,60 1,48 – 1,65
    Κολοκύθια 0,60 – 1,20 1μ40 – 1,50
    Φασολάκια μπαρμπούνια 1,20 – 1,70 2,75 – 3 

pronews.gr

Από το Blogger.