Διολισθαίνει στην ύφεση η Ευρωζώνη–Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας

Πιο βαθιά στην ύφεση θα εισέλθει η Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, βάσει των κακών μαντάτων που έρχονται από την πορεία της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο. Οι βασικοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκαν πολύ περισσότερο από αυτό που ανέμεναν ειδικοί και αναλυτές, στέλνοντας πρόδηλο μήνυμα ότι η ύφεση θα διογκωθεί στη ζώνη του ευρώ.

Η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση) υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφοντας χαμηλό 38 μηνών, ενώ η επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών ήταν εξίσου μεγάλη.

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προκύπτουν από την S&P Global είναι ενδεικτικά της «καταβύθισης της οικονομικής δραστηριότητας και αποτελούν κώδωνα κινδύνου για την Ευρωζώνη. Η τελευταία γλίτωσε οριακά την ύφεση το 2022, ωστόσο το 2023 ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του ισχυρού πληθωρισμού έχει φρενάρει για τα καλά την ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αρνητικά στοιχεία που προέκυψαν τον Ιούλιο, γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρωζώνη διολισθαίνει στην ύφεση.

O προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε τον Ιούλιο στις 48,9 μονάδες από 49,8 τον Ιούνιο, σε χαμηλό 8μήνου, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες να αντανακλά συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αχίλλειος πτέρνα για ένα ακόμη μήνα αποτέλεσε η μεταποίηση που κατακρημνίστηκε σε χαμηλό 38 μηνών… Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 42,7 από 43,4 μονάδες.
 
Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης μειώθηκε στις 51,1 από 52 μονάδες που αποτελεί χαμηλό έξι μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων για υπηρεσίες έπεσε κάτω από το ουδέτερο σημείο για πρώτη φορά σε επτά μήνες, στο 48,5 τον Ιούλιο από το 51,0 τον Ιούνιο.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, έπεσε στο 42,9 από 44,2, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια.

Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

Για τους αναλυτές, το μεγάλο αγκάθι στην ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να είναι η μεταποίηση. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia. Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με πολύ πιο βραδύ ρυθμό σε σχέση με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα φέτος».

sofokleousin.gr

Από το Blogger.