Τιμές «φωτιά» στα ακίνητα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Το ράλι των τιμών στα ακίνητα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης των κατοικιών  «πήραν φωτιά» στην Αττική αλλά και στη θεσσαλονίκη, όπως  προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Στην Αττική η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στα νότια προάστια, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρωτιά στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών το β' τρίμηνο.

Τα Νότια προάστια της Αττικής αποτελούν την ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο των αστικών κατοικιών. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση με 14,7% στο Λεκανοπέδιο, κάτι που σημαίνει πως η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.510 ευρώ/τ.μ., έναντι 3.060 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο. Προς τα πάνω κινήθηκαν οι τιμές πώλησης και στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα οι τιμές σε Ανατολικά και Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν κατά 10,6% και κατά 14,3% αντίστοιχα, ενώ στα Βόρεια Προάστια ενισχύθηκαν κατά 10,3% (στα 2.846 ευρώ ανά τ.μ). Στο κέντρο κινήθηκαν επίσης προς τα πάνω κατά 11% (στα 1.887 ευρώ ανά τ.μ.).

Στον Πειραιά η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε +11,1% και διαμορφώθηκε στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ.

Την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών έχει η Θεσσαλονίκη, ΄που καταγράφηκε άνοδος 21,4% (στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Άνοδο κατά 17% εμφάνισαν οι τιμές ακινήτων στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας (στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.).

Την ανιούσα και οι τιμές ενοικίων

Ανοδική πορεία κατέγραψαν και οι τιμές ενοικίων, με τα νότια προάστια της Αττικής να αναδεικνύονται σε πρωταθλητές των αυξήσεων το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. (+6,8% σε σχέση με πέρυσι). Αύξηση 6,7% στη μέση τιμή (στα 10,67 ευρώ ανά τ.μ.) παρουσίασε η τιμή στα Βόρεια Προάστια ενώ στο αθηναϊκό κέντρο η μέση τιμή αναρριχήθηκε στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5,8%)., Στα Δυτικά καταγράφηκε άνοδος κατά 4,4% (7,63 ευρώ ανά τ.μ.) και στα Ανατολικά κατά 4,6% στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,7% (8,5 ευρώ ανά τ.μ.) ενώ στους περιφερειακούς δήμους κατά 7,7% στα 6,3 ευρώ ανά τ.μ. 

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.