Ο «πληθωρισμός της απληστίας» θα προκαλέσει νέο σοκ στους Έλληνες καταναλωτές

Ένα ισχυρό σοκ θα δεχτούν οι Έλληνες καταναλωτές από το Φθινόπωρο, καθώς ο «πληθωρισμός απληστίας» θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Το νέο πανευρωπαϊκό αυτό φαινόμενο, οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη μετακύληση της τρομακτικής αύξησης του κόστους των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ξεκάθαρα πλέον, αποκλειστικά στους καταναλωτές.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο «πληθωρισμός απληστίας» οφείλεται κατά 45% στην επιδίωξη υψηλότερων κερδών από τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου και κατά 40% στο φαινόμενο της εξάπλωσης των εισαγωγών και του παραγκωνισμού της τοπικής παραγωγής των χωρών-μελών της Ε.Ε., φαινόμενο σε ιδιαίτερη έξαρση στην Ελλάδα.

 Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και η οριστική απόφαση των Βρυξελλών για τερματισμό των έκτακτων επιδοτήσεων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Δηλαδή, τέρμα οι κρατικές ενισχύσεις από τα food pass ή market pass ή όπως αλλιώς ονομάζονται, οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για αγορά τροφίμων.

Ο «πληθωρισμός απληστίας», θα παρουσιάσει εικόνα συνεχούς αύξησης των τιμών των τροφίμων με ρυθμούς πολυβόλου, στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ, ενώ στοίχημα αποτελούν για κάθε Ευρωπαϊκή κυβέρνηση, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι οποίες δύσκολα θα βγουν από το κρατικό κορβανά, που έχει ήδη δεσμεύσει στον προϋπολογισμό μεγάλα ποσά, για άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η υγεία και τα δημόσια έργα.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βρίσκεται σε ισχυρή περιδίνηση, καθώς η αντιμετώπιση του φαινομένου, πιθανόν ν' απαιτήσει παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού των επιχειρηματικών κερδών και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, την επιβολή πλαφόν στις τιμές των βασικών τροφίμων στο ράφι του λιανεμπορίου και άμεση κρατική χρηματική ενίσχυση στους παραγωγούς στο χωράφι.

Ο πόλεμος κατά του «πληθωρισμού απληστίας», αποδεικνύεται μια ομελέτα, για την οποία, θα πρέπει να σπάσουν πολλά αυγά από Σεπτέμβριο.

 Νίκος Τσιαμτσίκας

 newsbreak.gr

 

Από το Blogger.