Νέες καλοκαιρινές ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να πιέζει τις οικονομίες της Ευρώπης και βεβαίως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού, καθώς στην Ελληνική αγορά, τα περισσότερα αγαθά εισάγονται.

Το μοσχαρίσιο κρέας εισάγεται κυρίως από Ολλανδία, Δανία και Γερμανία, ενώ από τις ίδιες χώρες, εισάγεται και το γάλα.

Η Αργεντινή είναι ο κύριος εισαγωγικός φορέας για λεμόνια καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι πατάτες έρχονται από την Αίγυπτο, ενώ όσπρια εισάγουμε κυρίως απο Καναδά.

Εισάγουμε ακόμη και χαρτί υγείας από την Ιταλία, ενώ την ίδια τύχη έχουμε και σχεδόν σε όλα τα επώνυμα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι.

Κάπως έτσι, με την Ελληνική παραγωγή κυρίως να εξάγεται και να μην πέφτει στην εσωτερική αγορά, το λιανεμπόριο, χρόνια τώρα, άγεται και φέρεται στο θέμα των τιμολογήσεων των προϊόντων, από τις αθρόες εισαγωγές, ενώ σχεδόν ποτέ δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα ράφια.

Το καλοκαίρι η ζήτηση τροφίμων, εποχικών φρούτων και αγαθών πρώτης ανάγκης, αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω τουρισμού.

Βλέπετε, η ανάγκη να τραφούν δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στα νησιά και την ενδοχώρα τους καλοκαιρινούς μήνες για διακοπές, αλλά και η ανάγκη να είναι τα καταλύματα τους καθαρά, αυξάνει κάθετα τη ζήτηση και η προσφορά έχει τα μικροπροβλήματα της, τα οποία πληρώνει βεβαίως ο μέσος Έλληνας καταναλωτής κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα πολυτελή εστιατόρια και τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα επιστρατεύουν απ’ ευθείας τους εισαγωγείς και ψωνίζουν χονδρεμπορικά, δυνατότητα την οποία δεν έχει ο απλός καταναλωτής, ο οποίος βλέπει στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ, ν’ αλλάζουν οι τιμές στα ταμπελάκια με… ταχύτητα φωτός.

Χαρακτηριστικές ανατιμήσεις του Ιουλίου παρουσιάστηκαν στο ελαιόλαδο η μέση τιμή του οποίου διαμορφώθηκε απο 6,38 ευρώ σε 8,75 ευρώ το λίτρο, αύξηση 35%,  στη φέτα η μέση τιμή της οποίας απο 16,40 ευρώ πήγε στα 21 ευρώ το κιλό, αύξηση 29,5% και στον ελληνικό καφέ η μέση τιμή χύμα του οποίου απο τα 19,65 ευρώ σκαρφάλωσε στα 23,98 ευρώ μια ανατίμηση της τάξεως του 22%.

Αυτές οι ανατιμήσεις δεν είναι οι μόνες και το σίγουρο είναι ότι, όπως προαναγγέλλουν οι προμηθευτές, θα υπάρξουν και νέες μέσα στον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται οτι το λιανεμπόριο διαχειρίζεται δεκάδες χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, τα οποία έχουν τεράστια κατανάλωση από τα Ελληνικά νοικοκυριά.

 Νίκος Τσιαμτσίκας

 newsbreak.gr

Από το Blogger.