Ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ σε τελωνεία και φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων

Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ρίχνει στη «μάχη» νέα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα.

Εως το 2025, τα τελωνεία θα αποκτήσουν ένα νέο ψηφιακό σύστημα το οποίο θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ και θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων. Ετσι οι ελεγκτικές αρχές και δη η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί τη διακίνηση των αγαθών σ’ όλα τα στάδια.

Το εν λόγω έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 80,6 εκατ.ευρώ

Στα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση ενώ οι τελωνειακές αρχές θα εφοδιαστούν με:

    29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου.
    16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
    17 κινητές πλάστιγγες που θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία της χώρας.
    17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό
    6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
    4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων
    Λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου - Μπάρες διέλευσης, λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων, λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας και λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα.
    Κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV).
    Συνολικά το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

 sofokleousin.gr

Από το Blogger.