«Τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο μας ανήκουν – Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα χρήσης»

«Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία» υποστηρίζει σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική και εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας από το 2009 έως το 2010, και καλλιεργεί συνεχώς με δηλώσεις και δημοσιεύματά του τους ισχυρισμούς περί νησιών αμφισβητούμενης κυριαρχίας και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται μεταξύ άλλων οι εξής απόψεις του Ουμίτ Γιαλίμ τα εξής: «Υπάρχουν 20 νησιά και δύο νησίδες υπό την κυριαρχία της Τουρκίας που έχουν καταληφθεί από το 2004. Κοιτάξτε, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι Τούρκος πολίτης, ο δήμαρχος των νησιών (σ.σ. Πριγκιποννήσων Κωνσταντινούπολης), ο Ερντέμ Γκιουλ, είναι επίσης Τούρκος πολίτης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Σμύρνη, το Αϊδίνι και τα Μούγλα, όπου οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων είναι Τούρκοι πολίτες, αλλά οι δήμαρχοι των νησιών είναι Έλληνες πολίτες. Η Δημοκρατία της Τουρκίας κυβερνάται από δύο προέδρους, τον Ερντογάν και την κυρία Κατερίνα.(Σακελλαροπούλου)

 «Τα εδάφη μας στα δυτικά της Τουρκίας δεν κυβερνώνται από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα»

“Όταν μιλάς για αυτά τα πράγματα, κάποιος λέει, «Εμείς κατέχουμε αυτά τα νησιά, αλλά το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούμε έχει δοθεί στην Ελλάδα». Δεν μπορούν να το πουν αυτό. Τα νησιά που έχουν δοθεί δικαίωμα χρήσης είναι τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Λίμνος, Λέσβος, Χίος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος στο Βόρειο Αιγαίο. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και αποκαλούν τη Λήμνο, για παράδειγμα, ελληνικό νησί. Όχι, δεν είναι, τα νησιά Λίμνος, Λέσβος και Χίος ανήκουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως και το νησί της Σάμου. Δώσαμε μόνο το δικαίωμα χρήσης τους, η ιδιοκτησία και η κυριαρχία αυτών των νησιών παρέμεινε στη Δημοκρατία της Τουρκίας». 

pronews.gr

Από το Blogger.