Η ενεργειακή κρίση χτυπάει και τoν αθλητισμό - Τι σκέφτονται να κάνουν οι αθλητικοί παράγοντες

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φυσικά από τα προβλήματα δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο αθλητισμός καθώς ήδη εκφράζονται φόβοι για πολλά προβλήματα που θα προκύψουν και εκεί και οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν μέτρα και σε αυτό το πεδίο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, εστίασε στην αντιμετώπιση του σοβαρού ενεργειακού κόστους που θα απαιτηθεί ενόψει του χειμώνα τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις όπως για παράδειγμα τα κολυμβητήρια να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης – όπως γινόταν μέχρι τώρα – ή μια πρόσθετη βοήθεια σε όσα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ώστε να μείνει ζωντανή η αθλητική κυψέλη.

«Υπάρχει η πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε ο αθλητισμός να μην αφεθεί στη μοίρα του το επόμενο χρονικό διάστημα που θα είναι δύσκολο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε τα καταφέραμε και στη δοκιμασία με τον Covid-19 και ο αθλητισμός στάθηκε στα πόδια του» υπογράμμισε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από τις αθλητικές αλλά και από τις πολιτικές αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να γίνονται τα περισσότερα παιχνίδια υπό το φως της ημέρας ώστε να μην απαιτείται ηλεκτροφωτισμός. Βέβαια με ένα τέτοιο μέτρο εξυπηρετούνται τα αθλήματα και οι προπονήσεις που διεξάγονται σε ανοιχτά γήπεδα και δεν λύνεται το θέμα με όσα απαιτούν κλειστούς χώρους. Σίγουρα μιλάμε για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά πολύ περισσότερο τον ερασιτεχνικό και τις ακαδημίες καθώς εκεί τα έσοδα είναι περιορισμένα και το κόσμος συντήρησης των εγκαταστάσεων δυσβάστακτο. Η ενεργειακή κρίση φέρνει στο φως για τον αθλητισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών χώρων. Υπόθεση που συζητείται εδώ και χρόνια αλλά είμαστε ακόμη πάρα πολύ πίσω καθώς ελάχιστοι είναι οι αθλητικοί χώροι που μπορούν με σημαντικό μέρος ενεργειακής αυτονομίας.

Πάντως οι τελευταίες ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι θετικές. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το Ανόβερο προχώρησε σε διακοπή ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια, πισίνες, αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια, και πιθανότατα αυτό θα ισχύσει και τον χειμώνα αναλογικά τουλάχιστον. Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν ήδη προβλέψει και μία διαφορετική χρήση των αθλητικών υποδομών. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι εξετάζονται ιδέες όπως η δημιουργία «οάσεων ζεστασιάς» σε δημοτικά στάδια, ώστε να μην παγώσουν οι πολίτες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς τον χειμώνα στα σπίτια τους!

eleftherostypos.gr
Από το Blogger.