Στα 200 δισ. έφτασε το κόστος για τα έργα του Μουντιάλ του Κατάρ!
Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ Μουντιάλ, αυτό όμως δεν το εμπόδισε να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σε μία προσπάθεια αφενός να διεξαχθεί άρτια διοργάνωση και αφετέρου να βγει προς τα έξω η εικόνα μίας σύγχρονης χώρας, στήθηκε ένας τρελός χορός δισεκατομμυρίων.
Υπολογίζεται ότι εμιράτο ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων, ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και 20 φορές μεγαλύτερο από τα χρήματα που είχε κοστίσει στη Ρωσία η τελική φάση του 2014, που ήταν μέχρι τώρα η ακριβότερη διοργάνωση.
Έργα υποδομών
Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων δαπανήθηκαν για τα στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα επτά νέα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του Μουντιάλ του «Εθνικού Σταδίου Καλιφά» στοίχισαν μόλις 6,5 δισ.
Όλα τα υπόλοιπα δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας και οι δαπάνες εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο πλάνο με την ονομασία «Qatar National Vision 2030». Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που έχει στόχο να μετατρέψει το Κατάρ σε παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας μέσω της κατασκευής νέων ξενοδοχείων, οδικών δικτύων, γραμμών μετρό και αεροδρομίων.
Πολλά από αυτά τα έργα επιταχύνθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, το μετρό της Ντόχα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019, κόστισε 36 δισ., ενώ η ανακαίνιση και επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμάντ» έφτασε τα 16 δισ.
Τα έσοδα και οι γείτονες
Στον αντίποδα, τα έσοδα που θα έχει η χώρα από τη διοργάνωση είναι πολύ λιγότερα. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής, Νάσερ αλ Χατέρ, εκτιμά ότι κατά τις ημέρες των αγώνων θα πέσουν στην Οικονομία της χώρας περίπου 17 δισ. δολάρια.
Ποσό που σε προηγούμενα Μουντιάλ θα θεωρούνταν άκρως ικανοποιητικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.
Την ίδια ώρα, έκθεση του RedSeer Strategic Consulting αναφέρει ότι η έλευση περίπου 1,5 εκατ. φιλάθλων αναμένεται να φέρει στον τουριστικό κλάδο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, έσοδα 4 δισ. Τομείς όπως της Φιλοξενίας, της Εστίασης, των Αθλητικών Αξεσουάρ και της Ένδυσης αναμένεται να βγουν οι πιο κερδισµένοι. Βέβαια, η μερίδα του «λέοντος» αυτών των χρημάτων θα πάει σε επιχειρήσεις του Κατάρ, αλλά κέρδη θα έχουν και οι «γείτονες», με πρώτα και καλύτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μία πόλη από το μηδέν
Πέρα από τα έργα υποδομών, έγιναν και κάποια καθαρά βιτρίνας. Στην κορυφή αυτής της λίστας, με κόστος 45 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η μετατροπή του Λουσαΐλ από ένα μικρό χωριό στη μέση της ερήμου, σε μία σύγχρονη πόλη. Μία έκταση 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων αμμώδους ακτογραμμής που βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο, έχει δώσει τη θέση της σε αυτό που οι Καταριανοί ονομάζουν «πόλη του μέλλοντος». Ένα επιχειρηματικό κέντρο, δύο γήπεδα γκολ, δύο μαρίνες, νοσοκομείο, ζωολογικός κήπος, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, κατοικίες, και φυσικά ένα γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ, αποτελούν τη νέα Λουσαΐλ. Το όλο πρότζεκτ, που περιλαμβάνει και τέσσερα τεχνητά κατοικήσιμα νησιά, θα ολοκληρωθεί το 2030, όταν και η πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει ως μόνιμους κατοίκους ή επισκέπτες, σχεδόν 250.000 ανθρώπους.