Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφάιρησης (Ε.Ο.Κ.), μετονομάστηκε σε Κρητική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης;

Όπως έγινε γνωστό το συμβούλιο της FIBA Europe αποφάσισε ότι η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό U20 των Ανδρών, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο από τις 8 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2023.

Επίσης όπως αποφασίστηκε, το 2024, θα διοργανωθεί, επίσης στο Ηράκλειο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 (παίδων).

Τα τελευταία χρόνια ενώ βλέπουμε την ΕΟΚ με την FIBA να διοργανώνουν συνεχώς διεθνές διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, σαν να μην υπάρχει άλλη Ελλάδα πέρα από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Είναι δυνατών να μην μπορεί πέρα από την Κρήτη και το Ηράκλειο να μην υπάρχει μία άλλη περιοχή της Ελλάδας να μπορεί να αναλάβει μία διειθνές διοργάνωση; Γιατί συνεχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την ΕΟΚ να επιλέγει την Κρήτη και το Ηράκλειο, ενώ οι άνθρωποι του Κρητικού Μπάσκετ αλλά ο κόσμος του νησιού της Κρήτης δεν στηρίζουν τις διοργανώσεις;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με τη Λετονία, που πραγματοποιήθηκε στις 11/11 στα «Δύο Αοράκια».

Συγκεκριμένα, την παραμονή του αγώνα οι άνθρωποι της ΕΟΚ και και της ΕΚΑΣΚ, αφότου είδαν ότι είχε προπουληθεί πολύ μικρός αριθμός εισιτηρίων, αποφάσισαν προκειμένου να έχει κόσμο το γήπεδο και διέθεσαν δωρεάν τα εισιτήρια του αγώνα. 

Με την απορία όλων να είναι, γιατί να γίνονται συνέχεια διοργανώσεις στη Κρήτη, που δεν υπάρχουν άνθρωποι σε διοικητικό και προπονητικό επίπεδο να το εκμεταλλευτούν σωστά και μεθοδικά, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί; Ενώ είναι δυνατών με τόσες υποδομές στο νησί να μην υπάρχει έστω μία ομάδα στην Basket League με σταθερή προρεία...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι οι ομάδες του Ρεθύμνου και του ΟΦΗ. Το Ρέθυμνο από την Basket League, βρέθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ. Ο λόγος απλούστατος. Όταν δεν έχεις ακαδημίες αλλά μία ομάδα που οι παίκτες είναι εκτός Κρήτης και εκτός Ελλάδας, κάποια στιγμή λογικό είναι να βρεθείς στο τοπικό… Όπως ακριβός είχε πάθει και το Ηράκλειο στο παρελθόν. Οι 10 από τους 12 παίκτες ήταν εκτός Κρήτης και εκτός Ελλάδας…

Στον ΟΦΗ η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, ενώ στις δεκαετίες του 80 και 90 δούλευε σωστά και μεθοδικά στα τμήματα υποδομής και αγωνιζόταν στις εθνικές κατηγορίες με 8-9 παίκτες από τα «σπλάχνα» του, ενώ είχε και επυτυχίες στα αγωνιστικά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μην μπορεί να δουλέψει σωστά τα παιδιά των ακαδημιών του, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να στέφεται κάθε χρόνο σε 8-10 μεταγραφές παικτών εκτός Κρήτης. Ενώ οι Κρητικοί παίκτες να μην προέρχονται από τις ακαδημίες του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ομάδα της Ιεράπετρας που αγωνίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Γ Εθνική, αποτελούμενη κι αυτή με τα 3/4 να είναι παίκτες εκτός Κρήτης με το αποτέλεσμα να είναι σύντομα να βρεθεί ξανά στο τοπικό πρωτάθλημα…

Επίσης και οι πορείες των ομάδων της Κρήτης στα Εθνικά πρωταθλήματα υποδομών, δείχνουν πόσο πίσω σε αγωνιστικό, προπονητικό και διοικητικό επίπεδο βρίσκεται το Κρητικό Μπάσκετ.

Όλο αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες αντιδράσεις μέσα στο χώρο του Μπάσκετ. Δεν γίνεται συνεχώς να βλέπουμε στην Κρήτη να γίνονται διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα να μην υπάρχει ανάπτυξη του αθλήματος. Και σε άλλες περιοχές ενώ υπάρχει ανάπτυξη του αθλήματος να μην γίνονται διοργανώσεις Μπάσκετ.

Στην ΕΟΚ επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί με αυτές τις πρακτικές να πάει μπροστά το άθλημα και να έχει ανάπτυξη. Το «πείραμα» με την Κρήτη απέτυχε, ας δώσουν τις διοργανώσεις και σε άλλες πόλης περιφέρειες που δουλεύουν σωστά τόσο σε διοικητικό όσο και σε προπονητικό επίπεδο και έχουν ανάπτυξη του αθλήματος.

Από το Blogger.