Basket League: Οι αριθμοί του αγώνα Προμηθέας - Απόλλων

Με το πρώτο ντέρμπι της Πάτρας στη σεζόν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, της 9ης αγωνιστικής της Basket League. Ο Προμηθέας, προερχόμενος από τέσσερις διαδοχικές ήττες, θα υποδεχτεί τον Απόλλωνα που σημείωσε δύο νίκες στα τρία τελευταία παιχνίδια του αλλά παραμένει χωρίς εκτός έδρας επιτυχία.

Ο Προμηθέας άρχισε τη σεζόν με δύο νίκες αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε κατά σειρά από τον Κολοσσό, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Οι τρεις από αυτές τις τέσσερις ήττες σημειώθηκαν με διαφορές μέχρι πέντε πόντων αφού η αχαϊκή ομάδα μόνο κόντρα στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη.

Ο Απόλλων σημείωσε και τις τρεις νίκες στην έδρα του, ενώ μακριά από αυτήν έχει ρεκόρ 0-3. Η ομάδα του Νίκου Βετούλα ηττήθηκε κατά σειρά από την ΑΕΚ, τον Άρη και τον Ιωνικό για να φτάσει τις οχτώ διαδοχικές, εκτός έδρας ήττες στην Basket League. Η τελευταία νίκη της μακριά από το γήπεδο της ήταν εκείνη που σημείωσε στις 30 Ιανουαρίου κόντρα στον Ιωνικό (82-96) για το περσινό Πρωτάθλημα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η σεζόν που διανύουμε είναι η τρίτη κατά την οποία συνυπάρχουν στην Basket League οι δύο ομάδες της Πάτρας. Ο Προμηθέας κυριάρχησε στη μικρή ιστορία αυτών των αναμετρήσεων κάνοντας το 4/4 στις σεζόν 2016-17 και 2021-22, φτάνοντας μάλιστα στην επικράτηση τρεις φορές με διψήφιες διαφορές. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το πρώτο παιχνίδι που έδωσε ως γηπεδούχος, στην περίοδο 2016-17, όταν επικράτησε με 65-58.

Στο αντίστοιχο παιχνίδι της περασμένης σεζόν που έγινε στη 18η αγωνιστική, ο Προμηθέας έφτασε με άνεση στη νίκη με 80-60. Τον είχαν οδηγήσει οι Τζεράι Γκραντ (21π, 10/11δ, 8ρ.), Αμπντούλ Γκάντι (15π, 3/3δ, 3/4τρ.) και Δημήτρης Αγραβάνης (11π, 10ρ, 5/5δ.). Για τον Απόλλωνα είχαν ξεχωρίσει οι Τρε ΜακΛίν (16π, 4/6τρ.) και Γιώργος Μπόγρης (13π, 8ρ.).

Οι αριθμοί των ντέρμπι της Πάτρας…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Προμηθέας – Απόλλων 4-0


ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ

Προμηθέας – Απόλλων 2-0


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ

2021-22: Προμηθέας – Απόλλων 80-60


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ

2021-22: Προμηθέας – Απόλλων 80-60 (Ο Τζεράι Γκραντ είχε 21 για τον Προμηθέα)



ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

MILESTONE

* Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης χρειάζεται δύο ακόμη κοψίματα για να γίνει ο 46ος στην ιστορία της Basket League που θα φτάσει τα 100.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Αρνόλντας Κουλμπόκα έμεινε χωρίς στατιστικό λάθος στα τρία τελευταία παιχνίδια του Προμηθέα και μετρώντας συνολικά 88 λεπτά παρουσίας στο παρκέ. Σε αυτά ο Λιθουανός είχε 54 πόντους και 12 ριμπάουντ.

* Ο Νίκος Γκίκας είναι πρώτος στα κλεψίματα για τον Προμηθέα, έχοντας υπερδιπλάσιο αριθμό από τον δεύτερο Άντονι Κάουαν. Ο διεθνής γκαρντ μετράει 12 και ο Αμερικανός είναι στα πέντε.

* Πέντε από τους 11 παίκτες του Προμηθέα που εκτέλεσαν έστω και μία βολή, είναι απόλυτα εύστοχοι. Πρώτοι στη λίστα είναι ο Τζο Γιανγκ με 15/15 και Τζορτζ Κόντιτ με 10/10.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Το +15 που έκανε ο Προμηθέας στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ κόντρα στον Ολυμπιακό (15-0) αποτελεί ισοφάριση της μεγαλύτερης διαφοράς του φετινού Πρωταθλήματος.

- Το ένα κλέψιμο που είχε στο ματς της πρεμιέρας στο Λαύριο, είναι η μικρότερη επίδοση ως τώρα στην Basket League.

ΑΠΟΛΛΩΝ

MILESTONE

* Ο Εϊ Τζέι Ντέιβις είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στο να γίνει ο 100ός παίκτης στην ιστορία του Απόλλωνα στην Basket League, που θα φτάσει τους 100 πόντους. Ο Αμερικανός χρειάζεται τρεις πόντους για να μπει σε αυτήν τη λίστα.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Ζώης Καράμπελας είναι ο πρώτος πασέρ (40 ασίστ) και ο πρώτος «κλέφτης» (12 κλεψίματα) του Απόλλωνα ως τώρα στη φετινή Basket League.

* Εϊ Τζέι Ντέιβις και Ζώης Καράμπελας κέρδισαν 69 φάουλ και έχουν το 47,91% είχε συνολικά ο Απόλλων στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές (69 από τα 144).

* Τρία συνεχόμενα παιχνίδια και έξι στα οχτώ του Πρωταθλήματος με τουλάχιστον μία τάπα μετράει ο Ιμπραχίμ Σιλα. Έχει επτά και απέχει τρεις από το να γίνει ο 37ος στην ιστορία της ομάδας της Πάτρας με διψήφιο αριθμό.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Απόλλων δέχεται 73,5 πόντους ανά αγώνα έχοντας μειώσει κατά 6,2 το παθητικό του σε σχέση με το περσινό Πρωτάθλημα, στη διάρκεια του οποίου δεχόταν 79,7.

- Η ομάδα της Πάτρας έχει τα αρνητικά ρεκόρ της σεζόν σε πόντους από τη ρακέτα (16 με την Καρδίτσα) και από λάθη αντιπάλου (έξι με τον Ολυμπιακό).

Από το Blogger.