Ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο

Την τελευταία του πνοή άφησε ο κατά πολλούς μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα του πλανήτη ο Βραζιλιάνος Πελέ.

Η υγεία του ήταν καταπονημένη το τελευταίο διάστημα καθώς νοσούσε από καρκίνο του παχέος εντέρου που εντοπίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Πελέ νοσηλευόταν από τα τέλη Νοεμβρίου σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο και οι θεράποντες ιατροί είχαν ενημερώσει ότι η νόσος είχε προκαλέσει νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί ο οργανισμός του.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο όπως ήταν  γνωστός ο Πελέ ηταν γενημμενος στις 23 Οκτωβρίου 1940

Είχε αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε. και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος.

Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», κατείχε επίσης τον τίτλο «Αθλητής του Αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο διαδίκτυο για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ήρθε δεύτερος πίσω από το Ντιέγκο Μαραντόνα.

Γνώμη μας: Οι νεότεροι δεν είχαν δει τον Πελέ και δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μεγαλείο του. Μεγάλος ο Μαραντόνα αλλά ο Πελέ ήταν και είναι μία κατηγορία ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Τα ατομικά του επιτεύγματα και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ως τον πιο διάσημο και δημοφιλή όχι μόνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και στο σύνολο του κόσμου των Σπορ.

Το «Μαύρο Μαργαριτάρι αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός, αλλά λειτούργησε και ως επιθετικός μέσος.

Ξεκινώντας την βασιλεία του, αρχίζοντας να συστήνεται -για τα καλά- αλλά και να κατακτά τον κόσμο, από τα γήπεδα της Σουηδίας, όταν σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών κατέκτησε το πρώτο-από τα τρρία συνολικά που πήρε- Μουντιάλ.

Ο Πελέ, ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα

Έπαιξε για 19 χρόνια στη Σάντος (1956-1974) με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 658 τερμάτων σε 639 αναμετρήσεις! Στην συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για να παίξει επί τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης (37 γκολ σε 64 συμμετοχές), του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 2010.

Επίσημα, ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου» πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Από αυτά, τα 77 (σε 91 αγώνες) με την εθνική Βραζιλίας, αριθμός που τον κρατάει ακόμα στην κορυφή των σκόρερ της selesao.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεταπολεμικής ιστορίας έκλεισε με το θάνατο του Πελέ αλλά θα μένει για πάντα στην μνήμη όλων ως ενας από τους ανθρώπους που άλλαξαν το ποδόσφαιρο.

Από το Blogger.