Τιμωρία -15 βαθμούς για τη Γιουβέντους, για την υπόθεση Plusvalenza!

Βαριά τιμωρία για τη Γιουβέντους, αφού το αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε την αφαίρεση 15 βαθμών για την υπόθεση Plusvalenza. Στο -12 από τις θέσεις που οδηγούν Ευρώπη.

Βαριά καμπάνα στη Γιουβέντους, μιας και το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε την αφαίρεση 15 βαθμών λόγω της υπόθεσης plusvalenza. Μια υπόθεση, για την οποία είχαν αθωωθεί όλες οι ομάδες και οι παράγοντες πέρυσι, αλλά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας επέμεινε. Μάλιστα, ζήτησε από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ιταλίας να ακυρωθεί η περσινή αθωωτική απόφαση για όλους τους εμπλεκόμενους, με συνέπεια να επιβληθεί βαριά ποινή στη «Μεγάλη Κυρία», η οποία πάντως έχει δικαίωμα έφεσης. Με αυτό το -15 η Γιουβέντους βρέθηκε στην 11η θέση στους 22 βαθμούς και στο -12 από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Βαριές ποινές και για τα στελέχη, μιας και ο Παράτιτσι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 2.5 ετών από το ποδόσφαιρο (ζητήθηκε να ισχύσει η τιμωρία και εκτός Ιταλίας), ενώ οι Ανιέλι, Αριβαμπένε τιμωρήθηκαν με δυο χρόνια. Ενα έτος και τέσσερις μήνες για τον Τσερουμπίνι και οκτώ μήνες για τον Νέντβεντ. Το... παράξενο είναι πως κανένα άλλο club δεν τιμωρήθηκε, με το Αθλητικό Δικαστήριο να ρίχνει ευθύνες μόνο στη Γιούβε.

Οι παραβάσεις της Γιουβέντους

Οι κύριες παραβάσεις των Μπιανκονέρι ήταν δύο. Η πρώτη ήταν ο λόγος που άρχισε η εισαγγελική έρευνα με το όνομα Prisma κι αφορά την υπερτίμηση μεταγραφών στο διάστημα 2018-2020, με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Τέτοια περίπτωση deal φέρεται πως ήταν η ανταλλαγή των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ με την Μπαρτσελόνα το 2020, όταν η μετακόμιση του Βόσνιου χαφ στους Μπλαουγκράνα δηλώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ και η μετακίνηση του Βραζιλιάνου στους Τορινέζους αντίστοιχα στα 72 εκατομμύρια Ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση που τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών και η ανταλλαγή Ντανίλο-Ζοάο Κανσέλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019.

Όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport», η απώτερη συνέπεια ήταν αυτή που επήλθε, η παραίτηση του Ανιέλι και της υπόλοιπης διοίκησης από το πόστο τους. Κι αυτό διότι πρακτικά είναι αδύνατον να υπολογιστεί η πραγματική αξία στις παραπάνω μεταγραφές, σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργήσουν καθοριστικά ως αποδεικτικά στοιχεία επί των «πειραγμένων» ισολογισμών.

Το βασικότερο πρόβλημα για τη Γιουβέντους ήταν η δεύτερη παράβαση, η οποία αφορά τις περικοπές στους μισθούς 23 παικτών του κλαμπ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Όπως όλοι οι σύλλογοι, οι Μπιανκονέρι πιέστηκαν οικονομικά από τις συνέπειες της Covid-19 και ήρθαν σε συμφωνία με τους παίκτες να μην τους καταβληθούν μισθοί τεσσάρων μηνών, συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μείωση προσμετρήθηκε ανάλογα στα έξοδα του κλαμπ για το εν λόγω έτος. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον εισαγγελέα του Τορίνο, η πραγματική περικοπή που δηλώθηκε στα «βιβλία» αφορούσε τους μισθούς μόνο ενός μήνα (22,5 εκατ. ευρώ) και πως οι υπόλοιποι τρεις μισθοί καταβλήθηκαν «μαύρα» στους ποδοσφαιριστές. Όπερ και σημαίνει ότι ούτε ο σύλλογος, ούτε οι παίκτες φορολογήθηκαν για αυτά τα χρήματα.

Από το Blogger.