Η ανάλυση του Δημάτου για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια - Πώς μπορεί να βγει κερδισμένος ο τρίτος των φετινών play off

Τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης σεζόν εξήγησε σε ανάρτησή του στο Facebook o πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος.

Οπως αναφέρει στο κείμενό του, ο τρίτος των play off μπορεί να βγει κερδισμένος αν η ίδια ομάδα κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου αναφέρει:

«Τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης σεζόν θα είναι η κατάληξη του εφετινού πιο ενδιαφέροντος ελληνικού πρωταθλήματος των τελευταίων ετών και τα οποία θα αφορούν λογικά τις πέντε από τις έξι ομάδες που θα μετάσχουν στα πλέι οφ, αφού είναι μάλλον απίθανο ο Κυπελλούχος Ελλάδας να είναι κάποια ομάδα εκτός αυτών.

Τα εισιτήρια είναι πέντε λόγω της 15ης θέσης στην οποία ανέβηκε -δυστυχώς συγκυριακά- η χώρα μας στο τέλος της περσινής σεζόν. Αυτά τα πέντε εισιτήρια κατά τα φαινόμενα τα ξεχνάμε για τις δύο πρώτες σεζόν του κύκλου 2024-27, αφού εφέτος η Ελλάδα θα είναι στην καλύτερη στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA ενώ του χρόνου θα ξεκινήσει και πάλι από εκεί ή μπορεί και χαμηλότερα… Απόρροια των δύο τελευταίων καταστροφικών ευρωπαϊκών καλοκαιριών, που κοινός στόχος θα έπρεπε ήδη να είχε τεθεί να μην επαναληφθούν…

-Ποιο είναι το ζητούμενο;

-Δεδομένα μια καλύτερη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στα προκριματικά του προσεχούς καλοκαιριού και εκμετάλλευση κατά το δυνατόν του εφετινού εγχώριου ανταγωνισμού. Μιλάμε για ένα καλοκαίρι που στο καλό σενάριο οι πέντε εκπρόσωποί μας θα κληθούν να περάσουν από μια διαδικασία δώδεκα προκριματικών γύρων στο σύνολο! Δύο ο πρωταθλητής, από τρεις ο δεύτερος του πρωταθλήματος στα προκριματικά του Champions League με τους δύο εκπροσώπους μας στο Conference και υπό προϋποθέσεις όχι πολύ δύσκολες έναν μόνο προκριματικό ο Κυπελλούχος Ελλάδας στα πλέι οφ του Europa League.

-Ποιο είναι το σημαντικό;

-Οτι υπό προϋποθέσεις οι δύο από τους πέντε εκπροσώπους μας τη νέα χρονιά στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν την προκριματική διαδικασία έχοντας εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων, έστω στο Conference League!

-Ποιοι είναι αυτοί;

-Οι δύο θριαμβευτές στο τέλος της σεζόν: ο Πρωταθλητής (σίγουρα) και ο Κυπελλούχος Ελλάδας υπό προϋποθέσεις (αρκεί ο νικητής του εφετινού Conference να έχει απευθείας εισιτήριο από τη χώρα του στους ομίλους του Champions ή του Europa League). Αν ο πρωταθλητής κάνει νταμπλ, τότε το καλό εισιτήριο του Κυπελλούχου θα καταλήξει στην τρίτη ομάδα των εφετινών πλέι οφ.

-Πώς γίνεται αυτό;

-Λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων, που αποκλείεται να αναθεωρηθεί με τα τωρινά τουλάχιστον δεδομένα, ο πρωταθλητής 2023 της 15ης Ελλάδας θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών, όπως πέρυσι ο Απόλλων Λεμεσού από την Κύπρο. Πολύ απλά αν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό, συνεχίζει στα πλέι οφ του Europa και αν αποκλειστεί και από τα πλέι οφ του Europa συνεχίζει (παρά τους δυο απευκταίους αποκλεισμούς) στους ομίλους του Conference League! Από τα ψηλά στα χαμηλά αλλά με ευρωπαϊκή συμμετοχή στο κυρίως μενού της σεζόν…

-Για την ιστορία από τις ομάδες που διεκδικούν τον εφετινό τίτλο μόνο ο Ολυμπιακός, βάσει συλλογικού συντελεστή μπορεί να είναι ισχυρός σε τρίτο προκριματικό πρωταθλητών και πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ οριακά στον τρίτο προκριματικό ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα είναι ανίσχυροι στις δικές τους κληρώσεις.

-Οσον αφορά τον Κυπελλούχο Ελλάδας είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσει από τα πλέι οφ του Europa (στο τελευταίο γκρουπ της κλήρωσης που δεν γίνεται βάσει συντελεστή αλλά με διαχωρισμό σε τέσσερα γκρουπ προτεραιότητας) οπότε κατά τον ίδιο τρόπο αν προκριθεί πάει στους ομίλους του Europa (με πολύ πιο αυξημένα έσοδα πλέον) και αν αποκλειστεί στους ομίλους του Conference

-Ti γίνεται από εκεί και πέρα;

-Ο δεύτερος των πλέι οφ θα έχει μετά από δυο χρόνια εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League στο δρόμο των μη πρωταθλητών ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό και θα πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις για να βρεθεί στους ομίλους: Β’, Γ’ προκριματικό και πλέι οφ. Του αρκεί όμως μία μόνο για να εξασφαλίσει θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο! Αν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών στο Champions League, θα συνεχίσει στον τρίτο προκριματικό του Europa και αν αποκλειστεί και από εκεί θα έχει μια ακόμα ευκαιρία στα πλέι οφ του Conference. Aκόμα πιο απλά… Αν περάσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League στον τρίτο, θα γνωρίζει ότι έχει μια θέση στο κυρίως μενού των ευρωπαϊκών διοργανώσεων… Oχι και τόσο άσχημα!

-Περιθώριο… λάθους δεν θα έχουν και φέτος οι δύο εκπρόσωποί μας στο Conference League (πιθανότατα ο τέταρτος ή ο πέμπτος των πλέι οφ, εκτός αν κάποιος από τους δυο στεφθεί Κυπελλούχος) οι οποίοι ξεκινούν και πάλι από τον δεύτερο προκριματικό και πρέπει να κάνουν τρεις προκρίσεις για να φτάσουν στους ομίλους της διοργάνωσης.

-Σημαντικό στοιχείο ότι είναι πολύ πιθανό οι πέντε εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη να έχουν χρονικά τρεις διαφορετικές αφετηρίες το προσεχές καλοκαίρι:

-Δεύτερος του πρωταθλήματος στο Champions League και οι δύο εκπρόσωποι στο Conference από τον δεύτερο προκριματικό (19-20-21 Ιουλίου τα πρώτα τους παιχνίδια και ρεβάνς 26-27-28)

-Πρωταθλητής Ελλάδας στον τρίτο προκριματικό του Champions League (2-3 Aυγούστου τα πρώτα ματς και ρεβάνς 9 Αυγούστου)

-Κυπελλούχος Ελλάδας στα πλέι οφ του Europa με πρώτο ματς στις 18 Αυγούστου και ρεβάνς στις 25».

Από το Blogger.