Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό ύστερα από 8 χρόνια με 81-73

Ο ΠΑΟΚ διέκοψε αρνητικό σερί οκτώ ετών στις συναντήσεις του με τον Παναθηναϊκό με την εντός έδρας νίκη του με 81-73 στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Basket League.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της επικράτησης του «Δικέφαλου του Βορρά», που βελτίωσε το ρεκόρ του σε 10-8, ήταν ο Τζέιλεν Χαντς ο οποίος σκόραρε 27 πόντους με 5/8 τρίποντα, ενω μοίρασε και 3 ασίστ.

Καθοριστικά για τη νίκη του ΠΑΟΚ mateco ήταν, επίσης, τα 9 παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ που πήρε έναντι των «πρασίνων» (12-3). Οι γηπεδούχοι πέτυχαν 14 πόντους δεύτερης ευκαιρίας έναντι μόλις δύο της «ομάδας του τριφυλλιού».

Ο Φώτης Τακιανός πέτυχε την πρώτη νίκη του ως προπονητής του «Δικέφαλου του Βορρά», απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο είχε νικήσει δύο φορές στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ της προηγούμενης σεζόν ως κόουτς της Λάρισας.

Τον Χαντς ακολούθησε σε απόδοση για τους νικητές ο Τάιλερ Πόλεϊ, ο οποίος άγγιξε το νταμπλ νταμπλ. Ο 23χρονος Αμερικανός φόργουορντ πέτυχε 12 πόντους με 4/5 σουτ εντός πεδιάς και μάζεψε 9 ριμπάουντ.

Από τον Παναθηναϊκό, που υποχώρησε σε ρεκόρ 14-3, πρώτος σκόρερ ήταν ο Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος σκόραρε 16 πόντους με 4/8 τρίποντα ενώ μοίρασε και 4 ασίστ. Ο Ματέους Πονίτκα είχε 14 πόντους με 4/7 σουτ εντός πεδιάς.

Με οκτώ σερί πόντους με ένα τρίποντο του Χαντς, ο ΠΑΟΚ mateco μετέτρεψε το 66-64 με 6’ και 55’’ να απομένουν για την λήξη της αναμέτρησης σε 72-66 υπέρ του 4’ και 54’’ πριν το τέλος του ματς. Ο Πόλεϊ με καλάθι (74-69, 3’ και 29’’ πριν την λήξη) και ο Τζόρνταν Σάϊμπερτ με δύο βολές μετά από κλέψιμο του, έδωσαν προβάδισμα στον «Δικέφαλο του Βορρά» 7 πόντων με 3’ και 11’’ να απομένουν για την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο Νέιτ Ρένφρο με άλει ουπ ύστερα από ασίστ του Χαντς... σφράγισε τη νίκη του ΠΑΟΚ mateco (79-73), 36’’ πριν το τέλος του αγώνα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαπέτρου, Αγραφιώτης, Κωνσταντινίδου

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-18, 38-40, 61-61, 81-73

ΠΑΟΚ (Τακιανός): Φράνκε 10 (2/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ράιλι 7 (2/12 σουτ, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μαργαρίτης 3, Σαλούστρος (5 ριμπάουντ), Ρένφρο 6 (3/4 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Τσιακμάς 6 (2/3 τρίποντα), Χαντς 27 (3/7 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 6/7 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Πόλι 12 (2/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 9 ριμπάουντ), Σλαφτσάκης, Σάιμπερτ 6, Καμπερίδης, Κακλαμανάκης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Σερέλης): Λι 3 (0/7 σουτ, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 λάθη), Παπαγιάννης 12 (1/1 δίποντο, 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Γ. Καλαϊτζάκης 9 (4/5 δίποντα, 1/4 βολές), Μπέικον 16 (2/4 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πονίτκα 14 (2/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Π. Καλαϊτζάκης 8 (1), Γουόλτερς 2 (1/5 σουτ), Μποχωρίδης 7 (1), Μαντζούκας, Γκουντάιτις 2

Τα ομαδικά στατιστικά του ΠΑΟΚ: 15/35 δίποντα, 13/29 τρίποντα, 12/15 βολές, 38 ριμπάουντ (26 αμυντικά - 12 επιθετικά), 16 ασίστ, 10 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 14 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 15/30 δίποντα, 10/23 τρίποντα, 13/18 βολές, 30 ριμπάουντ (27 αμυντικά - 3 επιθετικά), 20 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 14 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Στη 19η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την Καρδίτσα (19/3 στις 17:00), ενώ ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (19/3 στις 19:15).

Χρήστος Σερέλης (προπονητής Παναθηναϊκού): «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τη νίκη. Ξέραμε ότι θα είναι κλειστό παιχνίδι και με τον νέο του προπονητή ήθελε να κερδίσει στην έδρα του μετά την ήττα στον Προμηθέα.

Δε ακολουθήσαμε κάποια πράγματα στην άμυνά μας. Έπρεπε να δεχθούμε λιγότερους πόντους. Είχαμε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα στο τέλος, βάλαμε μόνο 12 πόντους στην τελευταία περίοδο.

Δε διαβάσαμε τις προσαρμογές του ΠΑΟΚ. Ήμασταν βιαστικοί στο να εκτελέσουμε. Έβαλαν μεγάλα προσωπικά σουτ οι παίκτες του ΠΑΟΚ και εκεί χάσαμε το μυαλό μας. Οι 12 πόντοι τα λένε όλα».

Για το βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού: «Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι δύο ομάδες, μία στην Ελλάδα, μία στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, η ομάδα δεν έχει κάνει προπόνηση μαζί, υπάρχουν τραυματισμοί, δεν μπορούμε να βρούμε ομοιογένεια, όμως πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε».

Φώτης Τακιανός (προπονητής ΠΑΟΚ): «Συγχαρητήρια στους παίκτες της ομάδας μας, για τη μεγάλη νίκη αλλά και επειδή έκαναν κατάθεση ψυχής στο παρκέ. Όσο περνούσε το παιχνίδι πίστευαν όλο και περισσότερο στους εαυτούς τους. Αντέδρασαν ομαδικά σε δύσκολα σημεία του παιχνιδιού και έμειναν συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι. Αυτά είναι τα πιο βασικά στην εξέλιξη του παιχνιδιού και αποτελούν βάση για να μπορέσουμε να χτίσουμε νοοτροπία και στη συνέχεια, ότι η ομάδα είναι πάνω από όλους και ο καθένας θα πρέπει να δίνει το 100%.

Αυτήν τη στιγμή, μετά από τη νίκη αυτή, έχει μεγαλύτερη σημασία η διαχείρισή της. Το περιβάλλον της ομάδας, θα προσθέσει μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στο αποτέλεσμα, αν χτίσουμε πάνω σε αυτήν τη νίκη. Βάλαμε πολλά καινούργια πράγματα.

Προσπαθούμε να υπάρξει συνδυασμός στο αγωνιστικό και στην ψυχολογία. Αν κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από αυτό που πρέπει, η τιμωρία μας περιμένει. Θα είμαστε σοφοί αν χτίσουμε στη νίκη αυτή.

Ένιωσα ότι όλος ο οργανισμός χάρηκε πολύ και αυτό είναι κάτι σπουδαίο. Άνθρωποι που αγαπούν και στηρίζουν την ομάδα χρόνια τώρα, αξίζουν τέτοιου είδους χαρές. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι την επόμενη αγωνιστική.


Θα πρέπει να χαρούμε σήμερα, αλλά από αύριο να ξεχάσουμε τι έχει γίνει και να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι. Στο μπάσκετ, αλαζονικές συμπεριφορές τιμωρούνται άμεσα.

Υπήρχαν κλειδιά στην εξέλιξη του αγώνα. Το σημαντικότερο ήταν η παρουσία στο αμυντικό κομμάτι σε όλη την έκταση της γκάμας του Παναθηναϊκού. Κυριαρχήσαμε έναντι μιας ομάδας πολύ δυνατής κοντά στο καλάθι. Είχαμε θέσει ως στόχο να έχουμε περισσότερα ριμπάουντ και τον πετύχαμε.

Το δεύτερο κομμάτι στην άμυνα ήταν το πως περιορίσαμε την πικ εν ρολ επίθεση με συγκεκριμένη τακτική. Στην επίθεση μας, βρήκαμε και χτυπήσαμε τις αδυναμίες που μπορεί να έχει ο Παναθηναϊκός. Συνολικά, αυτό που έπαιξε το πιο σημαντικό ρόλο ήτα η ψυχή που έβγαλαν οι παίκτες σε κάθε κατοχή και φάση του παιχνιδιού».

Για τις διαφορές από το παιχνίδι με τον Προμηθέα: «Στο παιχνίδι με τον Προμηθέα, η ομάδα ήταν ανέτοιμη. Δεν υπήρχε ο χρόνος να απορροφηθεί από την ομάδα αυτό που θέλαμε ως τακτική. Σε οποιαδήποτε αλλαγή, υπάρχει μία διαδικασία που οι παίκτες βαδίζουν από μία κατάσταση στην άλλη και αυτό τους εμπνέει και ανησυχία. Χρειάζεται χρόνο αυτό.

Η κατάρρευση του δεύτερου ημιχρόνου με τον Προμηθέα, οφείλεται στο ότι δεν είχαμε αντίδραση στα ψυχικά αποθέματά μας. Απαιτείται χρόνος γιατί μόνο με αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί αυτή η σχέση. Βελτιώθηκε σήμερα, βοηθάει ότι παίζουμε στην έδρα μας με την ενθάρρυνση του κόσμου».

Για τη συνέχεια και τον στόχο του ΠΑΟΚ: «Μπορείς με ένα στραβοπάτημα να μείνεις εκτός στόχων. Στα εναπομείναντα παιχνίδια το μόνο που πρέπει να δούμε είναι το επόμενο. Είναι τέτοια η μορφή της βαθμολογίας που δε μας επιτρέπει να κάνουμε παραπάνω βλέψεις, από ότι το επόμενο παιχνίδι.

Ο στόχος είναι να πάει ο ΠΑΟΚ όσο πιο μακριά γίνεται. Να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες, να πλασαριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα και στα πλέι οφ να πάει όσο πιο μακριά γίνεται.

Είναι μία μεγάλη νίκη, καταθέσαμε ψυχή, είναι μία βάση για να χτίσουμε. Να μη θεωρήσουμε όμως ότι είναι κάτι περισσότερο από μία νίκη. Είναι άλλο να έχεις την ομάδα χτισμένη από το καλοκαίρι με την άνεση του χρόνου. Ίσως και με κάποιες μεθόδους που δεν είναι νορμάλ σε αυτό το χρονικό σημείο. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από όλο το επιτελείο και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Για τη φάση με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου: «Έβαλε ένα καλάθι και γύρισε προς τον πάγκο, κάνοντας μία κίνηση χωρίς να πει κάτι. Έχουμε δει παρόμοιες κινήσεις να τιμωρούνται με τεχνική ποινή… Το απαιτήσαμε, αλλά δε δόθηκε. Η ερμηνεία των κανονισμών έχουν να κάνουν με τους διαιτητές».
 

Από το Blogger.