Basket League: Οι αριθμοί του αγώνα Ολυμπιακός - Προμηθέας

Μετά τα τρία σημερινά (11/3) ματς με τα οποία θα αρχίσει να γράφεται η ιστορία της 18ης αγωνιστικής της Basket League, δύο παιχνίδια θα γίνουν αύριο (12/3). Ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Προμηθέα που έχοντας τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια του, «σκαρφάλωσε» στην πρώτη πεντάδα.

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από τη δύσκολη νίκη επί του Κολοσσού στη Ρόδο, που ήταν η δεύτερη που σημείωσε στο φετινό Πρωτάθλημα με ένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Σάσα Βεζένκοφ απέτρεψε την πρώτη ήττα του, κάτι που είχε κάνει ο Τόμας Ουόκαπ στο Περιστέρι. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» σημείωσαν δύο νίκες κυριολεκτικά στον πόντο. Η τελευταία ήταν στον 2ο ημιτελικό των πλέι οφ του 2018 απέναντι στον αυριανό αντίπαλο του, τον Προμηθέα, με 89-88.

Ο Προμηθέας μοιράζεται την 3η θέση με την ΑΕΚ και το Περιστέρι, έχοντας ωστόσο τον χειρότερο εκτός έδρας απολογισμό με τρεις νίκες σε οχτώ ματς. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκτός έδρας παιχνίδια με τον Απόλλωνα και τον Άρη ως το τέλος της κανονικής περιόδου. Θα πρέπει να σημειώσει δύο τουλάχιστον νίκες σε αυτά τα τρία παιχνίδια ώστε να μην υποχρεωθεί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε αρνητικό πρόσημο αποτελεσμάτων εκτός έδρας, κάτι που δεν έγινε ποτέ στην ιστορία του στην Basket League.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ ούτε μία φορά, προηγήθηκε μέχρι και με 41 πόντους και τελικά επικράτησε με το ευρύ 100-72. Τον είχαν οδηγήσει ο Σάσα Βεζένκοφ (22π, 5/5δ, 4/5τρ, 5ασ, 31rank) και ο  Σακίλ ΜακΚίσικ (22π, 6/7τρ). Για τον Προμηθέα καλύτεροι ήταν ο Γιώργος Τανούλης (11π.) και ο Τζορτζ Κόντιτ (10π, 9ρ).

Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν μόνο νίκες στην ιστορία αυτών των αγώνων αφού έχουν κάνει το 15/15, ανεξαρτήτως έδρας και φάσης του Πρωταθλήματος, απέναντι στον Προμηθέα. Ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός σημείωσε στην περσινή σεζόν τρεις «100άρες» κόντρα στην αχαϊκή ομάδα αφού οι δρόμοι των δύο ομάδων διασταυρώθηκαν στα ημιτελικά των πλέι οφ ενώ έφτασε σε τριψήφια επίδοση πόντων στα πέντε από τα οχτώ παιχνίδια του ΣΕΦ.

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Ολυμπιακός - Προμηθέας 15-0

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Ολυμπιακός - Προμηθέας 8-0

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
2021-22 (1ος ημιτελικός): Ολυμπιακός - Προμηθέας 116-73

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
2017-18 (Κανονική περίοδος): Ολυμπιακός - Προμηθέας 104-69 (Ο Κάιλ Ουίλτζερ είχε 23 για τον Ολυμπιακό)

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Μουσταφά Φαλ απέχει τέσσερις πόντους από τους 300 και επτά ριμπάουντ από τα 200 στην Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ο μόνος που είχε συμμετοχή και στα 16 παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα ενώ άλλοι πέντε μετρούν από 15 συμμετοχές. Στην περσινή σεζόν δύο παίκτες έκαναν το 32/32, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ.

* Εννιά σερί παιχνίδια με διψήφιο ranking μετράει ο Σασα Βεζένκοφ που στις δύο τελευταίες αγωνιστικές αναδείχτηκε MVP της εβδομάδας. Είναι ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στη σεζόν (3) αφού τον ακολουθεί ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν (2).

* Ο Άλεκ Πίτερς είχε τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο στα πέντε τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού. Σε αυτά είχε συνολικά 9/14 σουτ από την περίμετρο.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας τόσο στα δίποντα (65,3%) όσο και στα τρίποντα (43,9%), κάτι που έγινε και στην περσινή σεζόν όταν είχαν τις πρωτιές με 61,6% στα δίποντα και 40,8% στα τρίποντα.

- Ο Ολυμπιακός μοιράζεται με τον Απόλλωνα Carna την τελευταία θέση των επιθετικών ριμπάουντ. Έχει μειώσει μάλιστα κατά 2,2 τον μέσο όρο του σε σχέση με πέρυσι (6,8 έναντι 9).

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

MILESTONE

* Ο Άντονι Κάουαν χρειάζεται δύο εύστοχα δίποντα για να συμπληρώσει τα 100 στην Basket League. Σε 43 αγώνες ο Αμερικανός έχει 98/239 σουτ δύο πόντων (41%).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Τζορτζ Κόντιτ και Αρνόλντας Κουλμπόκα ετοιμάζονται να σπάσουν το «φράγμα» των 100 ριμπάουντ απέχοντας δύο και τρία ριμπάουντ αντίστοιχα από αυτόν τον αριθμό. Είναι ένα επίτευγμα στο οποίο έφτασαν συνολικά 22 παίκτες στην ιστορία του Προμηθέα. Στην ίδια λίστα θα μπει και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης που έχει 93 στις δύο θητείες του.

* Ο Τζο Τόμασον αστόχησε μόνο μία φορά στις 20 βολές που εκτέλεσε στα έξι παιχνίδια του στην Basket League.

* Ο Τζορτζ Κόντιτ έχει 15 κοψίματα, έναν αριθμό στον οποίο έφτασαν άλλοι επτά παίκτες στην ιστορία του Προμηθέα. Οι υπόλοιποι παίκτες της αχαϊκής ομάδας στη σεζόν, έχουν συνολικά 21 τάπες.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Προμηθέας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση αμυντικών ριμπάουντ της φετινής Basket League (25,9) ενώ πέρυσι ήταν στην ένατη θέση (23,7).

- Η αχαϊκή ομάδα έχει μέσο όρο μικρότερο σχεδόν κατά τρεις ασίστ σε σχέση με το περσινό Πρωτάθλημα (16,5 έναντι 19,4). Πέρυσι ήταν η δεύτερη πιο δημιουργική ομάδα ενώ φέτος είναι στην 8η θέση της λίστας.

Από το Blogger.