Basket League: Οι αριθμοί του αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ντέρμπι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ο πέμπτος στην τρέχουσα σεζόν, θα προστεθεί αύριο (19/3, 15:45, ΕΡΤ3) στο ΟΑΚΑ όπου οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι θα αναμετρηθούν στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Basket League.

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, έχει όμως μία από τις δύο αήττητες έδρες του Πρωταθλήματος έχοντας κάνει το 9/9 όπως και ο Ολυμπιακός. Η τελευταία φορά που διατήρησε το αήττητο του στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο, ήταν στη σεζόν 2010-11 που διακόπηκε από την πανδημία και όταν είχε κάνει το 10/10. Αν οι «πράσινοι» πάρουν το αυριανό ντέρμπι και νικήσουν τον Απόλλωνα για την 21η αγωνιστική, θα κάνουν το απόλυτο ως γηπεδούχοι για 16η φορά στα 31 χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Με τη νίκη του επί του Προμηθέα την περασμένη Κυριακή, ο Ολυμπιακός διατήρησε το αήττητο του όχι μόνο στη φετινή Basket League αλλά και σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις από τις 22 Νοεμβρίου 2021, φτάνοντας στις 50 συνεχόμενες επιτυχίες. Αν καταφέρει να επεκτείνει αυτό το σερί μέσα από το αυριανό ντέρμπι, θα εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, παράλληλα βέβαια και με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ενόψει των πλέι οφ, για 14η φορά στις 29 σεζόν στις οποίες ήταν παρών στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι έγινε στον πρώτο γύρο με τον Ολυμπιακό να φτάνει στην επικράτηση με 68-66. Κορυφαίοι του ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ (22π, 7ρ, 4κλ.) και ο Μουσταφά Φαλ (17π, 8/13δ, 9ρ). Για τον Παναθηναϊκό είχαν ξεχωρίζει ο Ντουέιν Μπέικον (20π, 7/13δ, 5ρ, 3ασ.) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (11π, 7ρ, 3κοψ).

Οι «πράσινοι», παρά τις πέντε συνεχόμενες ήττες Πρωταθλήματος σε αυτά τα ντέρμπι, συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα τόσο στα χρόνια της Basket League, όσο και συνολικά στα χρόνια της Α’ Εθνικής. Είναι ένα προβάδισμα το οποίο «οικοδόμησαν» πάνω στα εντός έδρας παιχνίδια του, αφού σε αυτά είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο.

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Α' Εθνική (Από το 1963-64): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 110-93
Basket League (Από το 1992-93): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 78-69

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Α' Εθνική (Από το 1963-64): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 75-25
Basket League (Από το 1992-93): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 57-15

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
2004-05: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 86-55

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
1992-93 (3ος τελικός πλέι οφ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-77 (Ο Ζάρκο Πάσπαλι είχε 32 για τον Ολυμπιακό)

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης απέχει τρεις πόντους από τους 300 και πέντε ριμπάουντ από τα 100 στην Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Ματέους Πονίτκα συμπλήρωσε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια Πρωταθλήματος με διψήφια επίδοση πόντων, όσα είχε στις πρώτες 12 εμφανίσεις του στην κατηγορία. Θα είναι ωστόσο απών από το σημερινό ντέρμπι, λόγω τραυματισμού.

* Ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει κάνει σχεδόν τις μισές τάπες του Παναθηναϊκού στο φετινό Πρωτάθλημα, τις 28 από τις 60.

* Μετά την απουσία του Ντέρικ Ουίλιαμς από το παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ mateco, μόνο ο Γιώργος Καλαϊζάκης είχε συμμετοχή και στα 17 παιχνίδια Πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Παναθηναϊκός έχει από την 5η αγωνιστική το ρεκόρ περιόδου με το παθητικό των 44 πόντων που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Προμηθέα.

- Οι «πράσινοι» είναι μία από τις τέσσερις ομάδες που εκτελούν με ποσοστό χαμηλότερο του 70% στις βολές (69,8%).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Μιχάλης Λούντζης ετοιμάζεται να συμπληρώσει 150 εμφανίσεις Πρωταθλήματος, απέναντι στην ομάδα με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Basket League στις 12 Ιανουαρίου 2015.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τόμας Ουόκαπ έφτασε μέσα από τον αγώνα με τον Προμηθέα στις 100 ασίστ για το φετινό Πρωτάθλημα ενώ στο περσινό είχε 87 ασίστ σε 23 αγώνες κανονικής περιόδου.

* Ο Άλεκ Πίτερς μετράει 15 συνεχόμενες, εύστοχες βολές στην Basket League, σερί που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου από το παιχνίδι με την Καρδίτσα όταν αστόχησε στην πρώτη και ευστόχησε στη δεύτερη από τις δύο βολές που είχε.

* Εννιά συνεχόμενα παιχνίδια με τουλάχιστον τρεις ασίστ συμπλήρωσε ο Κώστας Παπανικολάου.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Ολυμπιακός σημείωσε τα ρεκόρ περιόδου, περισσότερων πόντων (111), εύστοχων τριπόντων (21) και ποσοστού ευστοχίας στα τρίποντα (65,62%) στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ.

- Ο Ολυμπιακός σημείωσε τη μοναδική, μηδενική επίδοση επιθετικών ριμπάουντ της περιόδου.

Από το Blogger.