Οι ομάδες "χτίζονται" με οργάνωση, δεν δημιουργούνται από τη μία νύχτα στην άλλη...

"Είναι κρίμα η πόλη του Ηρακλείου να μην έχει μία ομάδα στις πιο υψηλές κατηγορίες", σχολίασε ο προπονητής του ΟΦΗ Βασίλης Ράλλης μετά τη νίκη-σωτηρία των "ασπρόμαυρων" επί του Δούκα στα play out του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Κι αποκάλυψε και το στόχο που θέτουν και δεν είναι άλλος από το να βρεθεί η ομάδα στην Basket League άμεσα, μέσω μίας wild card! Δίχως άλλο, η συμμετοχή στην "πρώτη τη τάξει" κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, αποτελεί "παράσημο", αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να μην αποτελέσει αυτή η παρουσία στην Basket Leagu λόγο καταστροφής της ομάδας (όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν σε κάμποσα σωματεία που αγωνίστηκαν στην Α1).

Η διεκδίκηση, λοιπόν, της wild card μπορεί ν' ακούγεται ωραία, όμως κρύβει παγίδες, πολύ δε περισσότερο με βάσει την εικόνα που έχει ο ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια. Μία ομάδα με την ιστορία που έχει ο ΟΦΗ όχι μόνο δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής, αλλά καταφέρνει "ασθμαίνοντας" να σώσει την παρτίδα. Και αυτή η ασθμαίνουσα σωτηρία, πανηγυρίζεται έξαλλα, δίχως κανείς ν' ασχολείται με το γεγονός ότι ήρθε μετά κόπων και βασάνων. Μέσω των play out, στα οποία μάλιστα το αγωνιστικό σύνολο του ΟΦΗ δεν είχε σταθερότητα, αλλά γνώρισε και μία βαριά ήττα με 29 πόντους!

Στοιχείο, που δεν αποτελεί έκπληξη στη μπασκετική πιάτσα, καθώς ο ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι δεν έχει τα φόντα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και ν' αποτελέσει το καμάρι της Κρήτης στις εθνικές κατηγορίες. Με την ομάδα να έχει γράψει στο παλμαρέ της έναν υποβιβασμό από τη Β' εθνική στη Γ', μία αποχώρηση από τις εθνικές κατηγορίες με προορισμό το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ και μία αποχώρηση από την Α2 στη Γ' εθνική... Πορείες που κάθε άλλο μπορούν να πείσουν ότι υπάρχει πλάνο, ότι υπάρχει σχέδιο και οργάνωση για να μετατραπεί ο ΟΦΗ στον "πρεσβευτή" του κρητικού μπάσκετ με ρόλο ουσιαστικό στα "σαλόνια" του ελληνικού μπάσκετ.

Η ομάδα κάθε χρόνο αλλάζει το ρόστερ της σε μεγάλο ποσοστό. Παίκτες φεύγουν κι έρχονται σε όλες τις ομάδες, είναι η άποψη με την οποία επιχειρηματολογούν ορισμένοι για τη "μεταμόρφωση" του ρόστερ της ομάδας. Δεκτό το επιχείρημα, αλλά... Διότι πάντα υπάρχει κι ένα "αλλά". Και στην προκειμένη περίπτωση είναι το αναπτυξιακό τμήμα του συλλόγου. Τομέας στον οποίο ο ΟΦΗ θα έπρεπε να έχει "χτίσει" εδώ και χρόνια τις βάσεις, ώστε να έχει έναν "κορμό" από παίκτες, με τους οποίους θα μπορούσε να στέκεται με αξιοπρέπεια στις εθνικές κατηγορίες και να θέτει τις βάσεις για να κάνει το βήμα παραπάνω. Αντ' αυτού, όπως έχουμε αναφέρει και πρόσφατα, παίκτες από τα τμήματα υποδομών επιλέγουν να στραφούν σε άλλα σωματεία για ν' αναδείξουν το ταλέντο τους.

Παρότι, λοιπόν, ο ΟΦΗ δεν διαθέτει έναν σταθερό "κορμό" από παίκτες από τα "σπλάχνα" της ομάδας - που θ' αποτελούσε και ακόμη πιο ισχυρό κίνητρο για τον κόσμο, ώστε να σταθεί πολύ πιο δυνατά στο πλευρό του σωματείου -, στον σύλλογο ψάχνουν τρόπο για ν' αγωνιστεί η ομάδα στην Basket League. Ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα για να διεκδικήσουν τη wild card που θα τους οδηγήσει στα "σαλόνια" του ελληνικού μπάσκετ. Ωραία σκέψη, λογική θα μπορούσε να πει κάποιος, αναλογιζόμενος ότι ο ΟΦΗ θα μπορούσε να εκπροσωπεί το μπάσκετ της Κρήτης.
Έχει, όμως τα εχέγγυα εκείνα που θα επέτρεπαν στον ΟΦΗ να σταθεί με αξιώσεις και να μην έχει την τύχη ομάδων που βρέθηκαν στην υψηλότερη κατηγορία, αλλά στην πορεία "γκρεμοτσακίστηκαν";

Υπάρχουν πρώτα απ' όλα τα οικονομικά δεδομένα για να δημιουργηθεί το σύνολο εκείνο που θα μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους αντιπάλους του στην κατηγορία, δίχως να είναι ο... καρπαζοεισπράκτορας; Διότι το μίνιμουμ μπάτζετ που απαιτείται για να σταθεί μία ομάδα στην Α1, είναι στις 800 χιλ.€. Έχουν βρεθεί οι άνθρωποι εκείνοι που θ' "αγκαλιάσουν" αυτή την κίνηση του ΟΦΗ και θα σταθούν αρωγοί οικονομικά στην όλη προσπάθεια; Ή απλά υπάρχει το όνειρο της συμμετοχής στην Basket League;

Εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες και συζητήσεις, τότε καλώς να προχωρήσουν οι διοικούντες το σωματείο, φροντίζοντας παράλληλα να κάνουν γνωστές αυτές τους τις ενέργειες. Διότι ο κόσμος του ΟΦΗ θέλει να γνωρίζει που βαδίζει η ομάδα και όχι να την βλέπει έρμαιο των διαθέσεων κάποιων... Πολύ δε περισσότερο ο κόσμος του ΟΦΗ θέλει να βλέπει την ομάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να διεκδικεί το καλύτερο κι όχι να παλεύει να σωθεί. Κι εκείνο που θέλουν οι φίλοι της ομάδας είναι να βλέπει παίκτες από τις ακαδημίες, παιδιά που τα γνωρίζει και τα βλέπει στο δρόμο, να έχουν ρόλο στην ομάδα κι όχι απλά να συμπληρώνουν το ρόστερ. Ας τα λάβουν αυτά υπόψη τους οι διοικούντες, ας κάνουν και πάλι τον ΟΦΗ δυνατό αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά και μετά ας ψάξουν την wild card. Διότι το ζητούμενο δεν είναι ο ΟΦΗ να κερδίσει τη συμμετοχή του στην Basket League, αλλά να μετατραπεί στο σωματείο εκείνο που θα εκπροσωπεί το κρητικό μπάσκετ προκαλώντας δέος και σεβασμό στους αντιπάλους του. Κι αυτό "χτίζεται", δεν δημιουργείται από τη μία νύχτα στην άλλη... 

Γιάννης Παρασύρης

Από το Blogger.