Γιατί φεύγουν συνεχώς νεαροί αθλητές από τις ακαδημίες Μπάσκετ του ΟΦΗ προς άλλες ομάδες;

Η μπασκετική «πιάτσα» στην Κρήτη με έκπληξη παρακολουθεί μία… φυγή αθλητών από τις ακαδημίες του ΟΦΗ, προς άλλους συλλόγους της πόλης του Ηρακλείου. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι πληροφορίες, την τελευταία διετία έχουν αποχωρήσει από τις ακαδημίες των «ασπρόμαυρων» με προορισμό άλλες ομάδες περισσότερα από 100 παιδιά!!! Κι όπως αναφέρουν άνθρωποι που ασχολούνται νυχθημερόν με το μπάσκετ, πολλά από τα παιδιά που αποχώρησαν από τις ακαδημίες του ΟΦΗ διαθέτουν ταλέντο κι αυτό το… εκμεταλλεύονται πλέον οι νέες ομάδες στις οποίες έχουν «μετακομίσει» και στις οποίες τα παιδιά αυτά έχουν βασικό ρόλο. Πολλοί μάλιστα είναι και… πενταδάτοι!

Το ερώτημα, βέβαια που τίθεται από τους ανθρώπους του μπάσκετ είναι γιατί συμβαίνει αυτό και κυρίως ποιοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτή τη… φυγή των νεαρών αθλητών. Με τους διοικούντες των «ασπρόμαυρων» να είναι εκείνοι στους οποίους πέφτει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Διότι δεν μπορεί η διοίκηση του ΟΦΗ να μην γνωρίζει γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, πολύ δε περισσότερο όταν όλη η μπασκετική κοινωνία της πόλης συζητά και σχολιάζει συχνά πυκνά το φαινόμενο αυτό. Κι η απορία των περισσοτέρων είναι γιατί δεν κάνουν κάτι ν’ αναζητήσουν τους λόγους που οδηγούν τα ταλέντα των ακαδημιών του ΟΦΗ να θέλουν να φύγουν με προορισμό άλλα σωματεία. Όπως επίσης και τί κάνει το τεχνικό επιτελείο των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ. Για το οποίο οι πληροφορίες θέλουν να προσπαθεί να καλύψει το συγκεκριμένο ζήτημα, διαδίδοντας δεξιά κι αριστερά ότι όλα λειτουργούν τέλεια στις ακαδημίες και πως όσοι αποχωρούν, απλά δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία του συλλόγου…

Ένα ακόμη σημείο το οποίο προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι γιατί το προπονητικό επιτελείο της ομάδας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, προωθώντας στο αντρικό τμήμα παίκτες που θα δημιουργήσουν έναν σταθερό «κορμό» για τον ΟΦΗ. Πάνω στον οποίο θα «χτίζεται» η ομάδα και δεν θα είναι αναγκαίο να προχωρά κάθε χρόνο σε 8-10 μεταγραφές, αλλοιώνοντας συνεχώς το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας.

Ερωτηματικά έχουν τεθεί αρκετές φορές και για τους ιθύνοντες των ακαδημιών και τις δυνατότητες, αλλά και την εμπειρία που διαθέτουν για να μπορούν να διαχειριστούν τους νέους αθλητές που έχουν στα χέρια τους. Διότι αυτή η… φυγή που παρατηρείται από τις ακαδημίες του ΟΦΗ δείχνει πως μάλλον δεν είναι ο «γιαλός στραβός», αλλά «στραβά αρμενίζουν» στα τμήματα υποδομών. Με τους ιθύνοντες, πάντως να μην δείχνουν διάθεση να συζητήσουν για τις απώλειες ταλαντούχων παικτών, ούτε και διάθεση να κάνουν κάτι για ν’ αλλάξει το κλίμα αυτό.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν του ΟΦΗ, εκείνο που παρατηρεί κάποιος είναι ότι οι «ασπρόμαυροι» πάντα είχαν στο ρόστερ της αντρικής ομάδας, έναν «κορμό» 6-8 αθλητών, οι οποίοι προέρχονταν από τις ακαδημίες και τα ανοιχτά γήπεδα της Εφόδου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει πάντα μία σταθερή αγωνιστική πορεία, αλλά και επιτυχίες στα αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας.

Από τις ακαδημίες και τα ανοιχτά γήπεδα της Εφόδου αναδείχτηκαν σπουδαίοι αθλητές που άφησαν το στίγμα τους, τόσο στην ομάδα όσο και στο Κρητικό Μπάσκετ. Σαρηγεωργήου Ηλίας, Μπαντάς Τάσος, Μαρής Νίκος, Βεργετάκης Αντώνης, Πετράκης Αλέξης, Παπαδάκης Μύρων, Χατζησημεών Βασίλης, Παπουτσάκης Γιώργος, Σκουλατάκης Γιώργος, Παδουβάς Βασίλης, Γρίλος Μιχάλης, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα αυτών των αθλητών, που έχουν «ξεπηδήσει» από τα «σπλάχνα» του ΟΦΗ.

Τα τελευταία χρόνια εκείνο που παρατηρεί κάποιος είναι ότι δεν αναδεικνύονται παίκτες από τις ακαδημίες του ΟΦΗ και δίχως άλλο οι διοικούντες του σύλλογου, θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να καταλάβουν ότι το σωματείο έχει ανάγκη από ανθρώπους με γνώσεις. Να στελεχώσουν την ομάδα με άτομα που αγαπούν το σωματείο και έχουν όρεξη για δουλειά, στηρίζοντας αρκετά το αναπτυξιακό κομμάτι. Και παράλληλα οι επιλογές προπονητών να γίνουν με γνώμονα τις γνώσεις από  διαπαιδαγώγηση αθλητών, εκγύμνασης, εμπειρία από ακαδημίες και με επιτυχίες. Ο ΟΦΗ δεν είναι σωματείο που κάνει μαζικό αθλητισμό, αλλά… πρωταθλητισμό. 

Γιάννης Παρασύρης

Από το Blogger.