Οι πιθανοί αντίπαλοι Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα τερματίσουν οριστικά στις δύο πρώτες θέσεις της Super League 1 με το +10 από την 3η θέση τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Champions League.

Υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες να έχουμε μία ή ακόμα και δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης; Με τη λίστα των πιθανών αντιπάλων να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά, η απάντηση είναι πως τα όνειρα δεν απαγορεύονται.

Ας αναλύσουμε αρχικά το μονοπάτι της ομάδας που δεν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και θα τερματίσει στην δεύτερη θέση. Αυτή θα αρχίσει την πορεία της από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών κι αν θέλει να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης, θα πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις. Ας πάρουμε ένα-ένα τα βήματα ξεχωριστά.

CHAMPIONS LEAGUE

2ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ)

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα μάθει τον αντίπαλό του στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν τα διήμερα 26-26 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου.

Αν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ο Παναθηναϊκός, τότε στην κλήρωση θα βρίσκεται δεδομένα στο γκρουπ των ανίσχυρων. Αν είναι η ΑΕΚ, τότε θα είναι ισχυρή, μόνο αν στην Ουκρανία τερματίσει δεύτερη η Ντνίπρο.

Αν λοιπόν με έναν... μαγικό τρόπο τελείωναν σήμερα τα πρωταθλήματα, τότε η ΑΕΚ (συλλογικό ranking 11.000) θα βρισκόταν στο γκρουπ των ισχυρών και θα κληρωνόταν είτε με τη Ντνίπρο είτε με τη Λουκέρνη.

Αν εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ο Παναθηναϊκός (συλλογικό ranking 5.045), τότε θα είναι ανίσχυρος και θα παίξει δεδομένα, είτε με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Βελγίου είτε με τον δεύτερο του πρωταθλήματος της Ουκρανίας, που με τα σημερινά δεδομένα είναι η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και η Ντνίπρο αντίστοιχα.

Πρόκριση σε αυτόν τον γύρο σημαίνει δεδομένη παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους, είτε του Champions (με δύο ακόμα καλοκαιρινές προκρίσεις), είτε του Europa (με μία), είτε του Conference League (με καμία).

Πάμε να δούμε την κατάσταση στα πρωταθλήματα των χωρών που θα βγάλουν αντίπαλο κάποιας ελληνικής ομάδας (στις παρενθέσεις το συλλογικό ranking των ομάδων με το οποίο θα μπουν στις πιθανές κληρώσεις).

ΒΕΛΓΙΟ (6 αγωνιστικές πριν το τέλος)

1. Γκενκ (18.000) 41

2. Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (19.000) 38

3. Αντβέρπ (17.000) 36

4. Μπριζ (54.000) 30

Τα πλέι οφ για την κατάκτηση του τίτλου ξεκινούν την Κυριακή, θα διαρκέσουν έξι αγωνιστικές και το μεγάλο όνομα (Μπριζ) έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην μάχη του τίτλου ή της δεύτερης θέσης. Εκ πρώτης όψεως δεν προκύπτει κάποια ομάδα που να τρομάζει.

ΕΛΒΕΤΙΑ (7 αγωνιστικές πριν το τέλος)

2. Λουγκάνο (6.235) 46

3. Λουκέρνη (6.235) 45

4. Σερβέτ (6.235) 45

5. Βασιλεία (51.000) 40

6. Γκρασχόπερς (6.235) 40

7. Σεντ Γκάλεν (6.235) 40

Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα... Ακριβώς επτά "στροφές" πριν το τέλος, η Γιουνγκ Μπόις περιμένει τη μαθηματική της στέψη ως πρωταθλήτρια και έξι ομάδες διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο για το Champions League. Το μεγάλο όνομα πάντως, η Βασιλεία, που βρίσκεται ακόμα μέσα στο φετινό  Conference League, θα χρειαστεί ένα "θαύμα" για να προλάβει τη δεύτερη θέση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (8 αγωνιστικές πριν το τέλος)

1. Σαχτάρ Ντόνετσκ (63.000) 56

2. Ντνίπρο (8.000) 51

3. Ζόρια (16.000) 49

4. Ντινάμο Κιέβου (35.000) 44

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ δείχνει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, όμως το άλλο μεγάλο όνομα της χώρας (Ντιναμό Κιέβου) έχει χάσει πάρα πολύ έδαφος που πολύ δύσκολα θα ανακτήσει. Η εκπληκτική φέτος Ντνίπρο με αμιγώς ουκρανικό ρόστερ πάει να μπει σφήνα στο δίπολο και να αποτελέσει μία πολύ ισχυρή υποψηφιότητα για τον ελληνικό εκπρόσωπο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE

Με ένα περίεργο τρόπο, όσα αναλύθηκαν μέχρι στιγμής ενδιαφέρουν άμεσα και την ελληνική ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, που θα είναι είτε ο ΠΑΟΚ (αν κατακτήσει το Κύπελλο ή αν τερματίσει τρίτος) ή ο Ολυμπιακός (αν το Κύπελλο πάρει η ΑΕΚ και τερματίσει αυτός τρίτος).

Κι αυτό, γιατί οι δύο πιθανοί αντίπαλοι στον 3ο προκριματικό γύρο θα προκύψουν από τους δύο χαμένους των ζευγαριών στον 2ο προκριματικό του Champions League, όπου θα παίξει είτε ο Παναθηναϊκός είτε η ΑΕΚ.

Η ελληνική εκπρόσωπος στο Europa League θα βρίσκεται δεδομένα στο γκρουπ των ισχυρών και ως εκ τούτου θα περιμένει τις δύο ομάδες που θα αποκλειστούν από τα ζευγάρια, τα οποία θα προκύψουν ανάμεσα στον 2ο του Βελγίου, της Ουκρανίας και της Ελβετίας.

Εννοείται πως αν ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ αποκλειστούν και "υποβιβαστούν" στον 3ο προκριματικό του Europa League, τότε δεν θα υπάρχει κλήρωση, αλλά ορισμός, αφού δεν γίνεται να κληρωθούν αντίπαλες δύο ελληνικές ομάδες.

3ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ)

Πάμε τώρα στο σενάριο πρόκρισης στον 3ο προκριματικό του Champions League. Αν o Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ βρεθούν εκεί, τότε θα βρίσκονται δεδομένα στο γκρουπ των ανίσχυρων στην κλήρωση της 24ης Ιουλίου.

Αν τελείωναν σήμερα τα πρωταθλήματα, τότε η ΑΕΚ θα βρισκόταν στο γκρουπ των ανίσχυρων και θα έπαιζε με μία εκ των Ρέιντζερς, Αϊντχόφεν, Μπράγκα και είτε τον νικητή του ζευγαριού της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (αν περνούσε από το ζευγάρι με την Ντνίπρο ή την Σερβέτ) είτε τη Στουρμ Γκρατς. Ακριβώς ίδιοι θα ήταν και οι αντίπαλοι αν στη θέση της ήταν ο Παναθηναϊκός.

Πρόκριση σημαίνει είσοδος στα πλέι οφ του Champions League (άρα εγγυημένη παρουσία στους ομίλους του Europa League), ενώ αποκλεισμός στέλνει στα πλέι οφ του Europa League.

3ος ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ (4 αγωνιστικές πριν το τέλος)

1. Μπενφίκα (82.000) 77

2. Πόρτο (81.000) 73

3. Μπράγκα (44.000) 71

4. Σπόρτινγκ (52.500) 64

Τέσσερις "στροφές" πριν το τέλος, όλα δείχνουν ότι τα δύο εισιτήρια για τους ομίλους θα πάνε σε Μπενφίκα, Πόρτο και αυτό για τον 3ο προκριματικό στην Μπράγκα που αποτελεί πιθανό αντίπαλο όποιας ελληνικής ομάδας βρεθεί εκεί.

2ος ΣΚΩΤΙΑΣ

Ρέιντζερς (54.000)

Η Ρέιντζερς είναι και μαθηματικά ο εκπρόσωπος της Σκωτίας στον 3ο προκριματικό του Champions League και αποτελεί πιθανό αντίπαλο ελληνικής ομάδας, αν προκριθεί εκεί.

3ος ΓΑΛΛΙΑΣ (6 αγωνιστικές πριν το τέλος)

2. Μαρσέιγ (33.000) 70

3. Λανς (12.232) 66

4. Μονακό (29.000) 61

Η δεύτερη θέση δίνει απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους και η τρίτη στέλνει στον 3ο προκριματικό. Τις δύο θέσεις διεκδικούν Λανς και Μαρσέιγ που θα παίξουν μεταξύ τους στις 6 Μαΐου. Αν την τρίτη θέση πάρει η Λανς, είναι εξαιρετικά πιθανό να πάει στους ανίσχυρους, επομένως να μην αποτελέσει αντίπαλο ελληνικής ομάδας σε περίπτωση που βρεθεί εκεί.

2ος ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ (4 αγωνιστικές πριν το τέλος)

2. Αϊντχόφεν (43.000) 65

3. Άγιαξ (89.000) 62

4. Άλκμααρ (47.5000) 60

Τέσσερις "στροφές" πριν το τέλος και η δεύτερη θέση είναι ανοιχτή, αφού τη διεκδικούν τρεις ομάδες. "Κλειδί" οι αναμετρήσεις Άγιαξ-Άλκμααρ της 6ης Μαΐου και Άλκμααρ-Αϊντχόφεν την τελευταία αγωνιστική, όπου πιθανώς να κριθούν όλα.

2ος ΑΥΣΤΡΙΑΣ (5 αγωνιστικές πριν το τέλος)

1. Σάλτσμπουργκ (59.000) 36

2. Στουρμ Γκρατς (12.500) 33

3. Λίντσερ (36.000) 30

Αν η ομάδα που θα πάρει την δεύτερη θέση είναι η Στουρμ Γκρατς, τότε το πιο πιθανό σενάριο τη θέλει στο γκρουπ των ανίσχυρων, επομένως δύσκολα θα αποτελέσει πιθανό αντίπαλο ελληνικής ομάδας.

2ος ΣΕΡΒΙΑΣ (5 αγωνιστικές πριν το τέλος)

2. Μπάντσκα Τόπολα (6.475) 65

3. Τσουκαρίτσκι (6.475) 65

4. Βοϊβοντίνα 61

5. Παρτιζάν (25.500) 58

Αν η Παρτιζάν δεν προλάβει το... τρένο (κάτι σχεδόν σίγουρο), τότε ο εκπρόσωπος της Σερβίας θα βρίσκεται στο γκρουπ των ανίσχυρων μαζί με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας (αν περάσει), επομένως δεν μπορεί να αποτελεί πιθανό αντίπαλο.

Στις 6 αυτές ομάδες θα προστεθούν οι δύο νικητές από τα ζευγάρια του 2ου προκριματικού, όπου ευελπιστούμε να βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ περάσουν, τότε θα βρεθούν στα πλέι οφ του Champions League, ειδάλλως θα παίξουν στα πλέι οφ του Europa League.

ΠΛΕΪ ΟΦ (2 ΖΕΥΓΑΡΙΑ)

Οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν στα πλέι οφ, θα παίξουν μεταξύ τους για τα δύο εισιτήρια που δίνει το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Αν υπάρχει εκπρόσωπος της Ελλάδας, θα μάθει πιθανό αντίπαλο πριν καν τους αγώνες για τον τρίτο προκριματικό γύρο, αφού η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου, μία ημέρα πριν τους πρώτους αγώνες για τον 3ο προκριματικό.

Η δεξαμενή των ομάδων είναι ίδια με παραπάνω, ενώ ο αντίπαλος θα είναι ο νικητής κάποιου ζευγαριού από τον 3ο προκριματικό.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ... ΑΣΤΕΡΙΑ

Ο πρωταθλητής Ελλάδας (μόνο για φέτος) έχει εξασφαλισμένη την θέση σε ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (του Champions, του Europa ή του Conference League), ακόμα και αν έχει δύο αποκλεισμούς στα δύο καλοκαιρινά προκριματικά που θα δώσει.

Θα ξεκινήσει την πορεία του από τον 3ο προκριματικό του Champions League, θα μάθει τον αντίπαλό του (κατά πάσα πιθανότητα ζευγάρι από τον 2ο προκριματικό) στις 24 Ιουλίου και θα δώσει το πρώτο ματς το διήμερο 8/9 Αυγούστου και τον επαναληπτικό στις 17 του ίδιου μήνα.

Η δεξαμενή αντιπάλων είναι πολύ ρευστή, όπως και το γκρουπ που μπορεί να βρεθεί. Αν πρωταθλήτρια είναι η ΑΕΚ, υπάρχει μία περίπτωση να βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών, ενώ αν είναι ο Παναθηναϊκός θα είναι δεδομένα στους ανίσχυρους.

Ενδεικτικά κάποιες ομάδες που μπορεί να έρθουν στον δρόμο του πρωταθλητή Ελλάδας είναι η Μόλντε, η Αστάνα, η Ζαλγκίρις Βίλνιους, η Ελσίνκι, η Φλόρα Ταλίν, η Χάκεν, η πρωταθλήτρια Δανίας (Κοπεγχάγη ή Νόρτζελαντ), Τσεχίας (Σπάρτα ή Σλάβια Πράγας), Κροατίας (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Κύπρου (Άρης Λεμεσού, ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ Λάρνακας), Ουγγαρίας (πιθανότατα Φερεντσβάρος), Ρουμανίας (Φαρούλ, Κλουζ, ή Στεάουα), Πολωνίας (Ράκοβ), Βουλγαρίας (ΤΣΣΚΑ Σόφιας ή Λουντογκόρετς), Ελβετίας (Γιουνγκ Μπόις), Σλοβακίας (Ντέμπρετσεν ή Σλόβαν), Τουρκίας (Γαλατά ή Φενέρ), Αζερμπαϊτζάν (Κάραμπαγκ), Αρεμενίας (Μπάναντς), Σλοβενίας (Ολύμπια Λιουμπλιάνας), Μολδαβίας (Σέριφ), Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα), Βοσνίας (Ζρίνσκι) και ασθενέστερων χωρών δεύτερης ταχύτητας όπως η Ιρλανδία (Σάμροκ Ρόβερς), Ουαλίας (TNS), Λευκορωσίας (Σαχτάρ Σόλιγκορσκ), Γεωργίας (Ντινάμο Τιφλίδας), Αλβανίας, Λουξεμβούργου και ούτω καθεξής.

O ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ

Αν ο πρωταθλητής Ελλάδας αποκλειστεί, τότε θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League, ενώ αν περάσει θα απέχει ένα βήμα από τους ομίλους του Champions League.

Η κλήρωση των πλέι οφ θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου, ενώ στους 6 νικητές ζευγαριών που θα προκύψουν από τον 3ο προκριματικό του Champions League, θα προστεθούν ο πρωταθλητής Ουκρανίας (πιθανότατα η Σαχτάρ Ντόνετσκ) και η πρωταθλήτρια Βελγίου (μία εκ των Γκενκ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Αντβέρπ).

filathlos.gr

Από το Blogger.